Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beiktatták Lulát, Bolsonaro már hivatalosan sem elnök Brazíliában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ősszel mi is beszámoltunk róla, hogy a rendkívül szoros, heves politikai csatározások után megtartott brazíliai elnökválasztás végül az egykori vasgyári munkás, Luiz Inácio Lula da Silva, a Munkáspárt jelöltje (Partido dos Trabalhadores, PT) győzelmét hozta.

Lulát vasárnap, magyar idő szerint este 7 órakor iktatták be végül a brazil Kongresszus előtt, ahol felesküdött országa alkotmányára. Az elnöki szalagot a hagyományokkal eltérően végül nem elődje, Jair Bolsonaro helyezte a vállára, mivel utóbbi napokkal ezelőtt elmenekült az országból.

A régi-új elnök beiktatási beszédében a demokratikus értékek visszaállításáról, és a népjólétről beszélt első sorban, szót ejtve elődje, Bolsonaro néhány intézkedéséről, például a lőfegyverekhez való hozzáférhetőség növeléséről is.

„Ha ma itt állhatunk, az a brazil társadalom politikai éberségének, és eme történelmi jelentőségű választások alatt általunk létrehozott demokratikus frontnak köszönhető. A demokrácia volt a választás nagy győztese”

– mondta Lula, majd hozzátette:

„Vissza fogjuk vonni a fegyverek hozzáférhetőségének kiterjesztéséről szóló bűnös rendeleteket, amelyek annyi veszélyt és kárt okoztak a brazil családoknak. Brazília nem akar több fegyvert: békét és biztonságot akar népének.”

A frissen beiktatott elnök beszédében arról is szót ejtett, hogy a Brazíliában mostanában tapasztalható kiterjedt éhínség szerinte az elmúlt évek hibás politikájának következménye.

Az idén 77 éves, volt szakszervezeti vezető egyébként egy feszültséggel és félelemmel terhes, számos erőszakos epizóddal tűzdelt kampányban kerekedett felül, mindössze 2,1 millió szavazattal, 50,9 százalékkal.

Elődje, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro napokig nem ismerte el vereségét a választások után, Lula győzelmét pedig a mai napig sem ismerte el. A volt elnök aztán végül pénteken repülőgéppel pánikszerűen elhagyta az országot, híveinek könnyes videóüzenetet küldve. A Floridában landoló volt elnökről a spekulációk el is kezdtek keringeni, hogy esetleg a törvénytelenségek miatti várható felelősségrevonást igyekszik-e elkerülni.

Lula dolgát elnökként jelentősen megnehezítheti, hogy konzervatív többségű maradt a törvényhozás. Október 2-án az alsóházi képviselőkről és a szenátus tagjainak harmadáról is dönthetett a 156 millió választásra jogosult polgár. A képviselőházban Bolsonaro Liberális Pártja (Partido Liberal, PL) végzett az első helyen, 99 képviselői széket szerezve.

Bár a mintegy 20 formációt tömörítő alsóház meghatározó ereje továbbra is az úgynevezett „centrum” (Centrao), egy jelenleg 148 tagot számláló opportunista és jobbára korrupt összefogás, amelynek egyik vezéralakja, Arthur Lira szintén Bolsonaro szövetségese… Ezt a szövetséget az is erősítette, hogy az elnök nem fukarkodott az állami forrásokkal, hogy saját kampányát támogassa, nemcsak szociális juttatásokat osztogatott, de egy reformnak köszönhetően, egy nem transzparens, úgynevezett „titkos költségvetésből” parlamenti támogatását is növelhette.

A Szenátusban is a Liberális Párté lesz a legnagyobb frakció, itt 14 helyet nyertek, a Munkáspárt pedig csak nyolcat. Szenátori széket szerzett a szélsőjobb kormány több tagja, köztük Bolsonaro alelnöke, a mezőgazdasági és a családügyi miniszter, és az a levitézlett volt igazságügyi miniszter, Sergio Moro is, aki még vizsgálóbíróként segédkezett, amerikai hátszéllel Lula bebörtönzésében.

(Folha de Sao Paulo; Reuters)