Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány talált 25 milliárdot a kórházak tartozásaira, de az ápolók csak júliusban kapnak emelést

Ez a cikk több mint 1 éves.

Talált még a kormány újabb 25 milliárd forintot a kórházak adósságcsökkentésére. Ezzel az összeggel és a december közepén az intézményekhez már e célra eljuttatott 30 milliárd forinttal gyakorlatilag lenullázzák az egészségügy idei tartozását – írja a Népszava. Már a karácsony előtti rendelet-dömpingben megjelent a kormányhatározat, amivel a költségvetés „gazdaság újraindítása” című fejezetéből mintegy 137 milliárd forintot csoportosítottak át különböző területekre, ez az érintetteknek sem tűnt fel.

Ebből jut félmilliárd forint az egészségügy háttér intézményeinek, az Országos Mentőszolgálatnak és Országos Vérellátó Szolgálatnak, és további 25 milliárd a kórházak adósságának kezelésére. Az összeget az Országos Kórházi Főigazgatóság közvetítésével jutott el az intézményekhez egy szerda délutáni levél kíséretében, ebben a fenntartó (a kormány) arról rendelkezik, hogy december 31-el a kórházak minden adósságát rendezni kell. Ennek ellenére nem mindenhol jön ki a 25 milliárdból a hitelezők kifizetése.

Népszava információi szerint az intézmények csütörtökön kezdték el értesíteni a szállítóikat arról, hogy utalják számlájukra a pénzt.

Szintén szerdára derült ki, hogy a pénzügyminiszternek a kórházak műszaki-gazdasági dolgozói számára is elő kell teremteni néhány milliárd forintot, ez alapján ők is fizetésemelésre számíthatnak jövőre, a részletekről azonban még az érdekképviseletek sem tudnak semmit. Kiderült az is, hogy az egészségügyi szakdolgozók a korábban várt január helyett két részletben, először júliusban számíthatnak fizetés emelésre – a második részletet 2024 márciusára ígérték. Januárban csak azok számíthatnak korrekcióra, akiknél erre a minimálbér és a bérminimum változása miatt szükség van.

„Az emelés halasztása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövő évre jelzett infláció mellett a júliusi béremelés eltörpül, és még a reálbércsökkenést sem képes meggátolni”

– reagált a Népszavának Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A szakszervezeti vezető szerint az egyértelmű, hogy az ágazat által elvárt bérfelzárkóztatásra egy ideig még várniuk kell a szakdolgozóknak.

„Nem gondolom, hogy ez így elfogadható. Ezért január 19-re összehívtunk egy kibővített küldöttgyűlést. Ezen a fórumon egyeztetjük, hogy miként reagáljunk erre a megalázó helyzetre.”

Amint arról mi is beszámoltunk, a jegybank legfrissebb kiadott inflációs jelentése alapján az év első hónapjaiban előrejelzésük szerint 15-19,5 százalékos inflációs rátával is számolhatunk. 2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Ezen belül is az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben, átlagosan 43,8 százalékkal.

Az ápolók már októberben jelezték, hogy a fizetésemelések halogatása azt eredményezi majd, hogy mire kézhez kapják azt, addigra tulajdonképpen kevesebbet keresnek mint korábban.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán