Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A franciaországi kurd közösség szerint politikai támadás történt, a támadó szerint a rasszizmus miatt ölt

Ez a cikk több mint 1 éves.

December 24-én autóborogatásba és gyújtogatásba torkollott több ezer franciaországi kurd és Kurdisztán-támogató tüntetése Párizsban, egy nappal azután, hogy három emberrel végzett a 69 éves William M. a párizsi kurd kulturális központban. December 26-án kisebb volumennel, de folytatódott a tiltakozás.

A Marianne francia lap helyszíni riportot közölt a hétfői tüntetésről, melyből kiderül, a kurdok egyáltalán nem hiszik el, hogy „csak” a rasszizmus motiválta volna a gyilkost.

A támadó előélete valóban erős idegengyűlöletre utal: William M. 2021-ben késsel támadt sátrakban alvó menedékkérőkre. Idén december 23-án pedig a kurd kulturális központban végzett Emine Karaval, kurd feminista aktivistával, Mir Perwerrel, kurd énekessel és Abdurrahman Kizillel, állampolgárral.

Letartóztatása után is idegengyűlöletre hivatkozott az elkövető, és a rendőrségi felügyeletről átszállították a pszichiátriára. Vallomása szerint minden „migránssal” szemben gyűlöletet táplál, a kurdokra pedig azért haragszik, mert „a kurd harcosok börtönbe zárták az Iszlám Állam tagjait, ahelyett, hogy megölték volna őket”.

A hétfői tüntetésen, a Marianne tudósítása szerint az egyik kurd résztvevő úgy véleményezte a támadó vallomását, hogy „ezt a verziót még egy gyerek se hinné el”.

A demonstráció során a tömeg a d’Enghien utcától a Lafayette utcára haladt át, azaz a múltheti gyilkosság helyszínétől egy 2013-as gyilkosság helyszínére vonultak, ahol majd’ tíz éve a török titkosszolgálat megölte a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) három tagját.

A lapnak a kurd demokratikus tanács szóvivője, Agit Polat is nyilatkozott:

„Tudjuk, hogy ez egy terrortámadás, egy politikai támadás, senki sem tud minket meggyőzni arról, hogy ez egy egyszerű rasszista merénylet. Ez a támadás törökországi Recep Tayyip Erdogan általi.”

Egy tüntető úgy fogalmazott:

„Nem szabad gyávának lennünk. Egyértelműen azonosítani kell a tetteseket, nem pedig lehajtani a fejünket azok előtt, akik meg akarnak ölni minket, a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie.”