Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengetegen állnak sorban ételért, a segélyszervezetek egyre nehezebben tudják megszervezni az ételosztásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ételosztásoknál is tapasztalható a válság kiszélesedése, mind nagyobbak a sorok, a segélyszervezetek pedig nehezebben tudják beszerezni az alapanyagokat. Az RTL Híradó riportja szerint vasárnap is rengetegen álltak sorba az ételosztásokon Budapesten.

A Híradónak a rászorulók és a segélyszervezetek is a megélhetési válságot emelték ki, mint fő okot:

„Minden nagyon drága. Olyan drága, hogy meg sem tudjuk venni sajnos” – mondta egy férfi az Ökumenikus Segélyszervezet csepeli ételosztásán. Egy idős nő pedig arról beszélt, hogy nagyon alacsony, mindössze 85 ezer forint a nyugdíja, ezért szorul rá az ételosztásra.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy olyanok is beállnak most a sorba, akik a korábbi években nem tették. Mint elmondta, biztos benne, hogy ebben nagy szerepet játszik a megélhetési költségek növekedése, az általános áremelkedés. A szervezet december 23-ig tart ételosztást Csepelen, ahol napi ezer adag meleg ételt adnak ki.

Nagy Emese, a Heti Betevő Egyesület társalapítója elmondta, hogy már 9 éve tartanak vasárnaponként ételosztást a Klauzál téren, de mostanában egyre nehezebben tudják megszervezni őket. „Szinte duplája az ára annak, amit kifizetünk az ételekre. Az elmúlt hónapokban drasztikusan megemelkedtek az alapanyagköltségeink” – fogalmazott. Hozzátette: emiatt nagyon örülnek, ha egy-egy ilyen ételosztásnak a költségeit magára vállalja egy cég vagy magánszemély.

A krisnások is azt tapasztalják, hogy egyre többen állnak sorban ételért. „Olyan rétegre is számítunk, akik most bukkannak fel a szociális hálóban, és most kérnek először segítséget a segélyszervezetektől” a válság miatt – mondta Szilaj Péterné, a szervezet szóvivője. A krisnások december 24 és 26 között osztanak ételt a Népligetben.

Vasárnap 16 órától a Food Not Bombs is ételosztást tart Budapesten a Boráros és a Blaha Lujza tereken. A szervezet egész hétvégén várja azokat, akik segítenének az ételosztás megszervezésében, az alapanyagok beszerzésében. Mint írják:

„fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy koránt sincs minden rendben a jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszerrel, és ezzel kilépve az utcára nap, mint nap szembesülhetünk, látva a szegénységet, az éhezést, a hajléktalanságot és a lakhatási problémák növekedését. Tevékenységünkkel egyszerre reflektálunk ezekre a problémákra, és kiállunk a legszegényebb, leginkább magukra hagyott embertársaink mellett, mert hisszük, hogy az ételhez és a hajlékhoz való jog alapvető emberi jog!”

Novemberben 22,5 százalék volt az infláció, az élelmiszerek ára viszont ennél jóval nagyobb mértékben, 43,8 százalékkal drágult egy év alatt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) november elején adott ki közleményt arról, hogy legalább 26 százalékkal kellene emelni a minimálbért, ha el akarjuk kerülni, hogy tovább essen a minimálbérből élők életszínvonala. Ugyanis a legalacsonyabb jövedelműek fogyasztásának a fele már a vehemens infláció előtt is az élelmiszerre és rezsire ment el.