Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iráni értelmiségiek százai követelik a kivégzések azonnali leállítását

Ez a cikk több mint 1 éves.

Iráni írók, fordítók, kutatók és kulturális aktivisták – köztük több tucat ismert személyiség – százai adtak ki nyilatkozatot, amelyben ellenzik az iráni kivégzések újabb hullámát, és felszólítanak „ennek a gonosz folyamatnak” azonnali befejezésére.

Nyilatkozatukban azt írták:

„Mi, e nyilatkozat aláírói, kinyilvánítjuk, hogy ellenezzük a kivégzéseket, ezt a szervezett kormányzati gyilkosságot, és Irán szabadságszerető és egyenlőségre törekvő népével együtt követeljük e gonosz folyamat mielőbbi befejezését”.

A nyilatkozat írói hangsúlyozták:

„Egy olyan kormány, amelynek nincs bátorsága meghallgatni a tüntetők hangját, egy olyan kormány, amely nem meri megadni az embereknek a lehetőséget, hogy kifejezzék véleményüket, egy olyan kormány, amely fenyegetésekhez, megfélemlítésekhez és kivégzésekhez folyamodva leplezi legitimitásának hiányát, hamarosan saját összeomlásának tanúja lesz.”

Mint ismeretes, Iránban hónapok óta elsöprő erejű tüntetéshullám zajlik, miután az ország „erkölcsrendészete”, a rettegett Gast-e-Ersád tagjai minden valószínűség szerint agyonvertek egy fiatal iráni kurd nőt, Dzsina (Mahsza) Aminit, mert az nem viselte megfelelően a fejkendőjét.

Az elmúlt hónapban több város egy-egy negyedéből a biztonsági erőket is sikerült kiszorítaniuk a tüntetőknek. Irán kurd többségi részein, ahol a leginkább militáns demonstrációk zajlanak, több városban is általános sztrájkot hirdettek, köztük a közel félmilliós Szanandadzsban.

Utóbbi városban számos külterületi utat lezártak, valamint hasonlóan más településekhez, barikádokat is építettek. Több településen, elsősorban a fiatalok kezdeményezésére szomszédsági tanácsokat is alapítottak, amelyek a társadalom ezen alapon való megszervezését követelik.

Ráadásul az ország gazdaságának gerincét alkotó olajipar munkásai december közepén egyre nagyobb csoportokban kezdtek demonstrációkba magasabb béreket követelve a déli és nyugati tartományokban egyaránt. Az ipari munkásság elégedetlenségének növekedése további kihívást jelenthet a egyre nagyobb ellenállással számolni kényszerülő teheráni iszlamista rezsimnek.

(Iranintl; Reuters)