Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljesítményalapú bérezést vázolt a tanároknak Maruzsa Zoltán a pénteki fórumon

Ez a cikk több mint 1 éves.

A helyszíni beszámolók szerint a tanárok többsége által csalódást keltőnek értékelt találkozón a pedagógustüntetések egyik legfőbb követelésének számító bérkérdésről is szó esett, amennyiben Maruzsa Zoltán államtitkár egy új struktúra bevezetéséről beszélt a fórumon.

A HVG szerint a köznevelési államtitkár annyit mondott a bérstruktúra átalakításáról, hogy az új rendszerben inkább teljesítményalapú lenne a fizetés, ennek meghatározásában az intézményvezetők is szerepet kaphatnak. Arra azonban nem tért ki, hogy ezt ki dolgozná ki, milyen szakvéleményt kérnének ki az átalakítás előtt és pontosan hogyan tervezik mérni a teljesítményt, amely alapján meghatároznák a fizetéseket. Hasonló fejleményről számolt be Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is a Blikknek. A pedagógus kar elnöke szintén úgy tudja, hogy újfajta, „minőségalapú” bérezést fognak bevezetni, amely során az igazgatóknak lehetőségük nyílik, hogy értékeljék a tanárok munkáját. Elmondása szerint ezáltal lesz olyan bérkategória is, ahol akár 150 ezer forinttal is többet kereshetnek a tanárok.

Érdemes megjegyezni, hogy hasonló, differenciált bérezést vezetett be a kormány a köznevelésből kikerült szakképzésben. Arról, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok mennyire igazságtalannak látják a számítást, amelyen a differenciált bérezés  alapul, amióta megszűnt közalkalmazotti jogviszonyuk, itt írtunk bővebben.

Pintér Sándor az egyeztetés végén prezentációt tartott, ebből kiderült, hogy

az idei tanévben szeptember 1-e és december 15-e között összesen 196 állami intézmény 2018 alkalmazottja vett részt polgári engedetlenségben, tehát az iskolák 9 százaléka, a tankerületi alkalmazottaknak pedig 1,7 százaléka érintett –

írja a HVG.

A Tanárok a Tanárokért csoport beszámolója szerint bár azt elismerte a kormányoldal, hogy bizonyos dolgokban fejlesztésre változtatásra van szükség, „ezek módjából és időzítéséből úgy tűnik, mintha egy párhuzamos valóságban élnének”. Bár a belügyminiszter nehezményezte, hogy a pedagógusok közül kevesen tettek javaslatokat a változtatásra (a Belügyminiszter kérdőívein keresztül), azt nem ismerte el, hogy erre érdemi lehetőség nem kínálkozott.

„Valójában itt semmiféle konzultáció nem történt; a jelenlévő 500 vendég beszédeket hallgatott, majd meglehetősen kevés reménnyel hagyta el a termet”

– írják.

Pintér Sándor nyilvánvalóvá tette a Tanárok a Tanárokért szerint, hogy a 13 kirúgott tanárt nem helyezi vissza az állásába, ez ügyben szerinte a bíróság dönt majd.

A HVG arról is ír, hogy a feszültség legfontosabb elemének a kormány is az alacsony fizetést tartja, ennek tulajdonítják a pályaelhagyások, sztrájkok és munkamegtagadások magas számát is. Pintér beszélt az iskolaépületek állapotáról és felszereltségéről, valamint az orosz-ukrán háború oktatásra gyakorolt hatásaira is kitért: az energiaárak drasztikus emelkedése, a bizonytalan gazdasági környezet és a menekült gyermekek iskoláztatása mind újabb terhet jelentenek az iskolák számára.

A Tanítanék szerint „lehangoló” volt a fórum

Élő Facebook-videóban számolt a fórum után élményeiről Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja is. Szerinte az esemény „nem konzultáció volt”, hanem mint mondta, „felszólalókat hallgattunk meg”. 


Lehangolónak nevezte a délutáni előadásokat, kiváltképpen az államtitkári és miniszteri felszólalásokat, mert szerinte  az általuk vázolt tervek nem oldják meg az oktatás problémáit. 

Maruzsa Zoltán Pilz elmondása alapján azt ecsetelte, hogy minden szép és jól működik, bár állítólag az államtitkár azt is elmondta újra, hogy többlépcsős béremelés lesz, ahogyan a kormány legutóbbi ajánlata is szólt a tanároknak.

„Pintér Sándor úgy beszélt statisztikai adatokról, hogy nem nézett mögéjük, nem érti a problémákat, így nem lehet pozitív változásokat elérni” – mondta Pilz. 

A pedagógus szerint elhangzott a kormány oldaláról, hogy hasonló konzultációk lehetnek a jövőben is, igaz, ezt olyan bekiabálások kísérték, amelyek követelték, hogy  a konzultáció legyen tényleges konzultáció. 

Pintér korrepetálásra szorul a PDSZ képviselője szerint

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ)  országos választmányi tagja még ebédszünetben tett helyzetjelentést a PDSZ Facebook-oldalán.


Ebből kiderült, hogy délelőtt folyamán először az Oktatási Hivatal képviselője értékelte sikeresnek a digitális fejlesztéseket, majd Rétvári Bence államtitkár prezentált sikerpropagandát a nemzetközi rangsorok vonatkozásában. 

Később három-három percet kaptak intézményvezetők, illetve általuk felhatalmazott szónokok. Nagy szerint szemmel láthatóan pro-kontra dramaturgia szerint voltak összeválogatva a felszólaló pedagógusok, azaz voltak kormánykritikus és elégedett szónokok is. Ugyanakkor az érdekvédő szerint  a sztrájkkövetelésekben megfogalmazott problémákról mindenki beszélt, kiváltképpen a látható és gyors béremelés szükségességéről és sürgősségéről, a pedagógushiány és a munkaterhek enyhítéséről, az intézményi autonómia hiányáról, valamint a nemzeti alaptanterv bírálata is elhangzott. 

Voltak „nagyon különös”, Nagy szerint rágalmazó hozzászólások, amelyek szerint a pedagógusok felhasználják a diákokat egyet nem értésük kifejezésére, ám ezek hallható egyet nem értésre találtak.

A szakszervezeti képviselő szerint kidomborodott a felszólalásokból, hogy a kisebb, vidéki intézmények úgy érzékelik, hogy nekik a tankerületi, központi irányítás pozitívumokat hozott, miután nem zárták be, hanem felújították az iskolákat.

Ez Nagy szerint így is van, de ez nem igazolja, hogy a központosítás megfelelő volna. 

A közönség egyes megnyilvánulásaiból Nagy Erzsébet szerint egyértelmű volt, hogy a kritikusok, illetve az azonnali beavatkozást sürgetők oldalán áll a többség. 

A PDSZ képviselője arról is beszélt, hogy Pintér Sándor arcáról csodálkozást vélt leolvasni, amikor számszerű béradatokról volt szó. Szerinte a miniszter „további tájékoztatásra, korrepetálásra” szorul, miután látszott, hogy voltak számára újdonságok. 

Nagy értékelése szerint ez a fórum „semmilyen szinten nem nevezhető szakmai egyeztetésnek”, normális konzultációnak. Nagy Erzsébet szerint megpróbálták kifogni a szelet a tiltakozók vitorlájából, és valójában nem látszik érdemi nyitottság párbeszédre a kormány részéről.

Össznépi panasznapot tartottak, ahol ügyeltek arra, hogy a kormány tevékenységével elégedettek is kapjanak szót – összegezte a történteket Nagy Erzsébet.

Reggel maroknyi tüntető várta az egyeztetésre érkező minisztert és államtitkárokat, erről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható.