Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pilisborosjenőtől Mohácsig sztrájkolt a vidék, volt iskola, ahol közel 60-an beszüntették a munkát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miközben a kormányközeli sajtó előszeretettel állítja be a budapesti elitiskolák elszigetelt akciójának a pedagógusbérek emeléséért és az oktatás reformjáért folytatott küzdelmeket, a Tanárok a Tanárokért csoport adatai rávilágítanak, milyen széleskörű volt a sztrájk csütörtökön.

Mint írják, a nap legjelentősebb fejleménye, hogy rengeteg vidéki iskola is ki mert állni Pilisborosjenőtől Tiszaföldváron át Mohácsig szerte az országban. Emellett az is feltűnő, hogy számos intézményben kiemelkedő volt a munkabeszüntetésben való részvétel.

A budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumban 50-en, a BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában 58-an vettek részt polgári engedetlenségben, a pécsi Felső-vámház utcai Általános Iskolában 45-en nem vették fel a munkát, közülük 34-en polgári engedetlenség keretében, a szabadszentkirályi Zsigmond Király Általános Iskola és Óvodában pedig szintén 34-en szüntették be a munkát, akik közül 11 engedetlenkedtek. A mohácsi Park Utcai Általános Iskolában 26-an polgári engedetlenkedtek, a szülők pedig felvonulással fejezték ki támogatásukat. A Tanárok a Tanárokért listája itt olvasható, de a kiemelkedő sztrájkoló számmal rendelkező iskolák sora még ezen felül is hosszan folytatható.
„Olyan hősök is voltak Zsámbék, Pusztazámor, Jászágó iskoláiból, akik egyedül engedetlenkedtek és emelték fel a szavukat”
– teszi hozzá a szervezet Facebook-posztjában.
Míg a Tanárok a Tanárokért csoporthoz beérkezett információk alapján 2693 tanár tagadta meg a munkát, és ebből 676 tanát élt a polgári engedetlenség eszközével, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint – amely célzottan kérte, hogy jelentsék náluk is a tervezett munkabeszüntetéseket – több mint 10 ezer tanár nem vette fel a munkát december 8-án.

Folytatódik az ellenállás

Az újabb országos sztrájknap egyelőre csak halványan körvonalazódik, ugyanakkor helyben továbbra is szerveződnek a diákok, tanárok, szülők. A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola például a tegnapi nappal kezdődően 8 napos sztrájkot hirdetett.

„Hiába kérik, követelik a szakszervezetek, pedagógusok, szülők, diákok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek, nem indult el semmiféle párbeszéd az oktatás irányításáért felelős szervezetek és az érintettek között. Nem látjuk jelét változásnak az oktatás terén.

A valódi érdekérvényesítésre alkalmatlan sztrájk helyett a polgári engedetlenség eszközét választó pedagógusokat elbocsátották vagy elbocsátással fenyegették meg.
Felháborodással tiltakozunk a fenyegetés és aránytalan retorzió ezen formája ellen, és követeljük a kollégák azonnali visszahelyezését állásaikba”
– indokolják lépésüket.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanárai pedig leleményes tiltakozási formához folyamodnak: nem sztrájkolnak, nem is polgári engedetlenkednek, hanem úgy alakítják át december 12. és 16. között a tanrendet, hogy csak reggel nyolc és délelőtt tizenegy óra között tanítanak, utána viszont hazaengedik a tanulókat – szúrta ki a hvg.hu. Az érintett napokon a 4-7. órákban a tantestület tagjai belső továbbképzésen vesznek részt az iskola épületében.

„A döntés azért született, hogy az iskola tantestülete kifejezze tiltakozását a más iskolákban történt elbocsátások ügyében, s egyben hozzájáruljon a közoktatás ügyét érintő, s a rendezéshez szükséges érdemi kormányzati lépések kikényszerítéséhez”

írják.

Címlapkép: Az Eötvös József Gimnázium diákjai élőlánccal tiltakoznak a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok elbocsátása ellen 2022. december 2-án. Fotó: Alföldi Dániel István