Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hazug média!, hazug média!” – Az Egységes Diákfront kivonult a közmédia épületéhez

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az idei őszi félév tegnapi, ötödik országos tanársztrájkja után az Egységes Diákfront péntekre demonstrációt hirdetett, melynek során a köztévé székházához vonulnak, mivel szerintük „a közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről.”


A diákok azt próbálják elérni, hogy a közmédiában elmondhassák véleményüket az elmúlt időszak megmozdulásairól és azok okairól, de a Diákfront szerint mindeddig nem kaptak még választ sem a megkereséseikre.

A diákok ígérik, hogy a mostani tüntetést „a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.”

November 18-i tüntetésükön már hangsúlyozták a diákok, hogy a közmédia elhallgatja a mozgalmukat: „Némán, gyáván hallgatnak a kiállásokról” – fogalmazott akkor az egyik felszólaló. Majd egy perces néma csöndre szólította fel a tüntetőket, hogy megmutassák, a közmédia hogyan hallgat a tüntetésekről és sztrájkokról. Ezen a demonstráción jelentették be a mostani, december 8-i demonstrációt is.

A vonulásra pénteken délután 17:30-kor kezdtek gyülekezni a résztvevők a Flórián téren. A tüntetésre gyülekezők fáklyákat gyújtottak, és többek közt a jól ismert „Nincs tanár – Nincs jövő!”, illetve a „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmusokat skandálták.

Az Egységes Diákfront kivonult a közmédia épületéhez
Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

A 24.hu számításai szerint mintegy ezer fős tömeg este 6 után nem sokkal elindult a Kunigunda útja felé, útközben a tüntetők skandáltak és a köztévétől követelték a tüntetésekről való tudósítást.

A menet valamivel 7 óra előtt ért az MTVA székházához, ahol a színpadról bejelentették, hogy Debrecenben is tüntetnek a pedagógusokért, a budapesti megmozdulással párhuzamosan. A bejelentést a beérkező tömeg hangos üdvrivalgással fogadta.

Az Egységes Diákfront kivonult a közmédia épületéhez
Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

„Eljött az idő, hogy az oktatás elfoglalja végre a megérdemelt helyét a nyilvánosságban”

– mondta a az egyik szervező a színpadról nyitóbeszédében.

A diáktüntetők a színpadról szatirikus „híradót” is tartottak, amelyben elsütötték a kormány összes kedvenc fordulatát a brüsszelezéstől a migránsokig, majd megdicsérték Pintér Sándort. A humoros hírek között szerepelt az is, hogy a kirúgott tanárok kommunákban élnek, és ott halmozták fel az élelmiszereket, ezért is van élelmiszerhiány.

Budapest, 2022. december 9.
Az Egységes Diákfront demonstrációjának résztvevõi vonulnak fáklyákkal a Flórián térrõl a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza elé 2022. december 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A közmédiát kifigurázó álhíradóban többek közt szót ejtettek arról is, hogy nem lehet válság az országban, hiszen a Bazilika előtti vásárban is sokan vásárolnak.

A tüntetők a „híreket” Hazug média!-skandálásokkal szakították meg.

A szervezők ezután komolyra fordítva a szót, elmondták, hogy azért szeretnének bemenni a közmédiába, hogy elmondhassák, milyen borzasztó helyzetben van az oktatás, hogy kirúgják a tanárokat. A rövid beszéd után látványosan szétvertek egy televíziót.

Egy diáklány emlékeztetett rá, a NAT által előírt tantervet végigtanítani, és azt számon kérni szinte lehetetlen, maximum túlórázással. Így se a diákoknak se a tanároknak nincs elegendő idejük. Sok tanár motivációját veszti, és elhagyja a pályát, a diákoknak pedig nem marad elég erejük arra, hogy saját pályájukat egyengessék.

Egy másik felszólaló szerint egy 14 éve pályán lévő pedagógus órabére 19 dekagramm sajtra elég. Az általános- és középiskolákban nagy a tanárhiány, és egyre több a képesítés nélküli pedagógus. A felszólaló szerint a most pályán lévő pedagógusok fele nyugdíjba megy 12 éven belül.

A miniszterelnök gazdaság- és külpolitikáját is kritizálta a felszólaló, megemlítve a szankciók megszavazását, de említette a nyári tusványosi Orbán-beszédet is, melyben a miniszterelnök fajelméleti húrokat pengetett.

Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versének felolvasása után a résztvevők egy perces néma csenddel (és befogott szájjal) tiltakoztak a közmédia szelektív híradásai ellen, amelyekből az oktatási mozgalmak rendre kimaradnak.

„Bátorságra, éberségre tanítanak [a tanáraink] nap mint nap, amikor kiállnak magukért!”

– mondta az egyik diákfrontos a színpadról. Hozzátette: nem fogadják el a kirúgásokat, a méltatlan ajánlatokat, az embertelen tanulási körülményeket, a modern oktatási feltételektől „fényévekre levő” NAT-ot, a fenyegetést és a megfélemlítést. A felszólaló szerint télen nehéz klasszikus tüntetéseket szervezni, ezért bejelentette, hogy alternatív tiltakozási eszközökkel fognak demonstrálni a közeljövőben.

Mutassuk meg még a propagandamédiának is, hogy minket nem lehet figyelmen kívül hagyni! Itt vagyunk, és nem vagyunk „jógyerekek”!

– mondta a szervező, aki szerint egyre többen vannak a tiltakozók, egyre hangosabbak és egyre jobban hallatják a hangjukat.

A tüntetés végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt, és megígérték egymásnak, hogy nem hagyják abba a tiltakozást.

 

 

 

 

 

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd