Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ártatlannak találták a devizás család házát árverésen megszerző polgármestert

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség Brunner Imre, Béb polgármestere ügyében, aki mindössze 3 millió forintért vette meg egy négygyermekes család házát az általa vezetett faluban. A büntetőeljárás hivatali visszaélés miatt indult, mivel nem csak etikai, hanem jogi aggályok is felmerültek azzal kapcsolatban, hogy a polgármester a saját településén egy bajba jutott család házát szerezte meg egy végrehajtási eljárás során – számolt be a 24.hu.

A polgármester haladékot sem adott a családnak az ingatlan elhagyására, valamint abba sem egyezett bele, hogy bérleti díj fejében maradhasson otthonában, a polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy 30 napon belül költözzenek ki.

Az ingatlan becsértékét a végrehajtási törvény szerint az önkormányzat jegyzője által kiadott adó- és értékbizonyítvány alapján állapítják meg, és mivel a jegyző munkáltatója a polgármester, összeférhetetlenség merülhet fel.

A rendőrség tanúként hallgatta ki az ingatlan eredeti tulajdonosát, Berki Mónikát, valamint a volt jegyzőt, a szomszédos falu igazgatósági ügyintézőjét, Melczer Roland önálló bírósági végrehajtót, Béb falugondnokát, egy közmunkást, és a teljes képviselő-testületet, kivéve Brunner Imre polgármestert – legalábbis a 24.hu szerint a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatban az ő nevét nem sorolták fel a nyomozati cselekmények ismertetése során, mindenki másét viszont igen.

Bár a 3 millió forintos becsérték igencsak alacsonynak tűnik, ennek lehetséges aránytalanságát nem vizsgálta külön a rendőrség. Nem állapítottak meg feltűnő értékaránytalanságot, és csak annyit rögzítettek, hogy formailag rendben találták az értékbecslést, valamint, hogy a jegyző a legjobb tudása szerint járt el.

Berki Mónika, a ház eredeti tulajdonosa csalódott, hogy megszüntették a nyomozást – véleményem szerint senki, akiket megkérdeztek a rendőrök a nyomozás során, nem mert szembe menni a polgármesterrel – mondta a 24.hu-nak.

A házat még 2007-ben vette a családanya és akkori férje. Az adásvételhez svájci frank alapú devizahitelt vettek fel, aminek 11 ezer forintos havi törlesztője a hitelválság idején felszökött 40 ezer forintra. Az árverési jegyzőkönyv szerint összesen tízmillió forintos tartozás gyülemlett fel a családnak, ebben a vízdíjtartozások mellett a férj által felvett egyéb hitelek is benne vannak (akitől Mónika az ingatlan vásárlása után néhány évvel elvált), illetve a 2,3 millió forintos gyerektartási díj, amit a férfi nem fizetett meg volt feleségének.

A család felvette a végrehajtóval a kapcsolatot, aki közölte, az ingatlant háromszor húsz napra meghirdetik egy online licitre, és ha senki sem jelentkezik, akkor lehet valami esély rá, hogy a volt férje tartozásait átvállalva visszafizessék az adósságokat, és megtartsák a házat.

Az első hetekben még reménykeltő volt a helyzet, hiszen senki nem jelentkezett a házra, majd mindössze két és fél perccel a licit határidejének lejárta előtt valaki megtette a 3 milliós ajánlatot. Néhány nappal később kiderült, Brunner Imre, Béb polgármestere csapott le rá.

A család megdöbbenve vette tudomásul, hogy saját polgármesterük licitált a házra, ahelyett hogy segített volna bajbajutott választópolgárainak, akik egyébként keresték is ezügyben, de Brunner azt mondta, nem tud segíteni.

A család jelenleg egy másik faluban él, de minden nap elmennek egykori házuk előtt, ami elmondásuk szerint elhagyatott, ugyanabban az állapotban van, amilyen augusztusi kiköltözésükkor volt, így még kevésbé érthető, miért nem kaphatott haladékot a család.

Címlapkép: Mérce