Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legszegényebb 10 millió munkás üzemanyag-támogatásra számíthat – Franciaországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 100 eurós „üzemanyag-támogatást” biztosít a 10 millió legszegényebb munkásnak Franciaországban, írja a Le Monde.

A támogatást 2023-ban fogják kiutalni azoknak az embereknek, akiknek „szükségük van az autójukra, hogy munkába járjanak”. A miniszterelnök egy televíziós csatorna műsorában azt mondta, hogy a pénz a háztartások mintegy felét illeti meg.

Ahhoz, hogy valaki hozzáférjen a támogatáshoz, pusztán regisztrálnia kell egy honlapon, és becsületbeli nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a munkahelyére való eljutáshoz szüksége van személygépkocsira.

Azok a munkanélküliek, akiknek szükségük van gépkocsira a munkakereséshez, a munkaügyi hivatalban (Pôle emploi) kérhetik a támogatást. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy azok a szerény jövedelmű párok, amelyeknek mindkét tagja dolgozik, 200 euróra jogosultak, amennyiben mindkettejüknek van gépkocsija.

Olivier Marleix, a Les Républicains parlamenti képviselőinek vezetője azonban úgy véli, hogy ez a támogatás nem elégséges. Olivier Faure, a Szocialista Párt (PS) első titkára üdvözölte a döntést, de megjegyezte, hogy az üzemanyag-támogatás aligha kínál segítséget a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek. A PS inkább a profitot adóztatná meg.

A francia kormány áprilisi 1. óta tankolási kedvezményt ad a benzinkutaknál. A minden üzemanyagra vonatkozó, eleinte 15 eurocentes kedvezmény szeptember 1-én 30 eurocentre nőtt, majd november 15-én 10 eurocentre csökkent, és december 31-én teljesen kivezeti a kedvezményt a kormány.

Az általános kedvezményt váltja fel a rászorulóknak járó célzott támogatás.

(Le Monde, MTI)