Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig nem csökkentették minden önkormányzati bérlakás rezsijét, de egy új rendelettel már majdnem sikerült

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hiába fogyasztanak átlag alatt az állami és önkormányzati bérlakások lakói, egészen eddig a piaci árakon kellett energiát vásárolniuk, mert hivatalosan nem minősülnek társasháznak. Ezen hétfőn visszamenőlegesen is korrigált a kormány, de Jámbor András országgyűlési képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény még így sem fed le minden önkormányzati bérlőt.

A problémára a IX. kerület és XIII. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina, illetve Tóth József figyelt fel először. Csak az általuk vezetett kerületekben összesen mintegy nyolcszáz családot érintett hátrányosan, hogy bár alacsony a fogyasztásuk, nem vonatkozott rájuk a rezsicsökkentés, mert ezekben a lakóépületekben csak egy központi gázkazán van.

Németh Szilárd a hétfői napon bejelentette, hogy ezt a hibát javítani rendeletben fogja kijavítani a kormány. Ugyanazon a sajtótájékoztatón a rezsibiztos azzal vádolta Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét, hogy az üggyel kapcsolatos tárgyalásukon „nem a megoldást, hanem a balhét” kereste.  Pedig balhé nélkül aligha történt volna korrekció több mint két héttel az ellenzéki polgármesterek felháborodása után.

Jámbor András azonban arra figyelmeztet, hogy a rendelet egyelőre csak „félsiker” .

A képviselő szerint „úgy tűnik, hogy a jogalkotó nincs tisztában azzal, hogy a nagyvárosokban az önkormányzati tulajdonú lakásokat többnyire az önkormányzat 100%-os tulajdonú gazdasági társaságai kezelik, és ezek a társaságok állnak a távhőszolgáltatóval szerződéses jogviszonyban”.

Ezekre a gazdasági társaságokra továbbra se vonatkozik a kormányrendelet. A képviselő szerint ugyan „bonyolult és időigényes procedúrával” át lehetne írni ezeket a szerződéseket az önkormányzat nevére, de ekkor még mindig hátravan, hogy ezekben a házakban is visszamenőlegesen érvényesítsék a rezsicsökkentést.

Jámbor András azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az önkormányzati bérlakásokban nem csak a távhő, de a gáz és áram esetében is gyakran az önkormányzati vagyongazdálkodási cég van szerződéses jogviszonyban. Ez a helyzet gyakran fennáll a védendő fogyasztók előre fizetős vagy feltöltőkártyások esetében, akiknek szintén piaci közműdíjat számláznak, hiába fogyasztanak átlag alatt.

Láng Zsolt, közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint vidéki önkormányzatok részéről ilyen probléma nem jelentkezett egyelőre, de ha megtörténik, akkor ez a rendelet rájuk is vonatkozik majd.