Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság szerint sem megengedhető, hogy a Metropol zaklató koldusokként mutatta be a hajléktalan embereket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pert nyert az NMHH Médiatanácsa és az Utcajogász a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt. ellen. A Médiatanács után a bíróság is kimondta, hogy kirekesztő módon járt el a Metropol, amikor tavaly nyáron egy cikkében a hajléktalan embereket általánosító módon erőszakosként ábrázolta – írja közleményében az Utcajogász Egyesület. A jogvédők szerint az ítélet üzenet azon sajtótermékek számára, amelyek egyoldalúan mutatnak be összetett társadalmi problémákat, és ezzel – indulatokat keltve – a kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéleteket erősítik.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Metropol tavaly augusztusban jelentette meg az „Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” című cikket, amellyel kapcsolatban az Utcajogász sajtópert indított. Az egyesület szerint a Metropol írása megalázza a hajléktalan és szegény embereket.

A szerző nélkül megjelent cikkben a lap névtelen olvasói levelekre támaszkodva azt kívánta bemutatni, hogy Budapest közterületein „sok helyen zaklatják koldusok a budapesti járókelőket”. Állítását a hajléktalan – vagy annak vélt – emberekről készült képekkel, valamint egy saját készítésű „koldus-térképpel” kívánta alátámasztani. A város különböző pontjain készített fényképeken szegény emberek láthatóak, jellemzően valamilyen kiszolgáltatott helyzetben: földön fekve, ájultan vagy éppen rendőri igazoltatás közben. A felvételeken az érintettek arca ki van pixelezve.

Az Utcajogász helyreigazítást kérelmezett a Metropolnál a cikkel kapcsolatban, ám a lap semmit nem reagált az üben. Ezután fordult az egyesület a Fővárosi Törvényszékhez arra hivatkozva, hogy annak ellenére is felismerhetőek a képeken szereplő emberek, hogy az arcukat kipixelezték.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék az Utcajogász minden indítványát elutasította.

Az egyesület az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban az ítéletet bármilyen változtatás nélkül helyben hagyta.

Az Utcajogász végső jogi eszközként a Nemzeti Média- és Hírközelési Hatóság Médiatanácsához fordult, melynek eredményeképp a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt nyáron a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte.

A döntés ellen a Mediaworks fordult bírósághoz, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna. Miután a per megindult, az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. A bíróság az Utcajogász kérelmének helyt adott, így a szegény emberek jogait védő egyesület a Médiatanácsot támogathatta a perben.

Ebben az ügyben született most ítélet, melynek értelmében a Fővárosi Törvényszék 2022. november 17. napján a Mediaworks keresetét elutasította és kimondta:

„Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a
cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett.

A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt. (…)

a kifogásolt közlés (…) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni.”

A bíróság szerint nem csak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de közleményt is közzé kell tenni, mivel „így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.” Az ítélet nem jogerős.

A mostani bírósági döntés azért is különösen fontos, mert a hasonló esetek eddig következmény nélkül maradtak, ám az Utcajogász szerint az ítélet már kellő üzenet lehet ahhoz, hogy az egyes sajtótermékek ne kirekesztő módon és egyoldalúan számoljanak be egy egész társadalmat érintő problémáról.

Címlapkép: Bárkiből lehet hajléktalan – az AVM 10. lakásmenete, 2022. szeptember 18. Fotó: Dián Ákos / Mérce