Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA felszólította polgárait, hogy ne utazzanak Észak-Szíriába valószínű török támadás miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Államok Iraki Nagykövetsége figyelmeztető jelzést adott ki egy várható török támadással kapcsolatban az amerikai állampolgároknak, akiket felszólított, hogy ha lehet, kerüljék el az északi-szíriai és észak-iraki területeket.

Mint írják, figyelemmel kísérik a várható támadásokról szóló jelentéseket.

„Az Egyesült Államok erbíli főkonzulátusa figyelemmel kíséri az elkövetkező napokban Észak-Szíriában és Észak-Irakban várható török katonai akciókról szóló hiteles, nyílt forrásból származó jelentéseket. Az amerikai kormány továbbra is nyomatékosan tanácsolja az amerikai állampolgároknak, hogy kerüljék el ezeket a területeket.

Kerüljék a határ menti területeket.
Legyenek óvatosak, ha nagyobb gyülekezések vagy tüntetések közelében tartózkodnak.
Visszafogottan viselkedjenek.
Figyeljék a helyi médiát a friss hírekért”

– közölte az amerikai kormányzati honlap.

Az észak-szíriai kurd területek elleni, sorrendben immár harmadik nagyszabású katonai hadművelet megindítását tavaly ősz óta ígérgeti a török kormányzat biztonsági okokra hivatkozva, miszerint a „terrorveszély” elhárításának érdekében a korábbi tervüket óhajtják végrehajtani, azaz Törökország déli határa mentén egy 30 kilométer mély „biztonsági folyosót” létrehozni.

A támadás valószínűről nagyon valószínűvé múlt vasárnap vált, amikor Isztambulban robbantásos merényletet követtek el, amivel kapcsolatban

nem egész egy nap alatt egy gyanúsítottat és további huszonegy embert őrizetbe is vettek, valamint a nyomozásról Süleyman Soylu belügyminiszter nem egész egy nap alatt már állította, hogy az fényt derített a merénylet kitervelésének módjára, az elkövetőkre, azok szervezeti hátterére, és a merénylő pontos útvonalára is.

Az elkövetőket a belügyminiszter a Délkelet-Törökországban aktív PKK, illetve az észak-szíriai kurd népállam vezető politikai ereje, a PYD milíciája, a YPG tagjainak/szövetségeseinek jelölte meg. A török kormányzat ráadásul meggyanúsította az Egyesült Államokat is azzal, hogy a kurd pártnak évek óta nyújtott segítségnyújtásával maga is felelős a merényletért (Az USA, mint ismeretes, az ISIS terrorszervezet elleni honvédő háborújában támogatja hadműveleti eszközökkel a kurd vezetést).


Süleyman Soylu egészen odáig ment, hogy az Egyesült Államok részvétnyilvánítását ahhoz hasonlította, mint „amikor a gyilkos elsőként érkezik vissza a gyilkosság színhelyére”.

Az amerikai National Interest magazin hasábjain Sinan Ciddi bizonságpolitikai szakértő erős kétségeit vetette fel a merénylettel kapcsolatos török verzióval szemben:

„Először is, egy bombatechnikában kiképzett terrorista, aki több mint egy éve tartózkodott Törökországban, volt szíves, hogy bombát helyezzen el úgy, hogy a kamera rögzítse, majd visszatérjen a lakásába, lehetővé téve a rendőrség számára, hogy elfogja őt. Miért teszi meg a szívességet, hogy a bomba elhelyezése után hagyja magát azonnal letartóztatni? Másodszor, mi a kapcsolat a szíriai-arab identitása és a PYD-hez való tartozása között? A PYD egy kurd szervezet. Mi az indítéka annak, hogy egy arab identitású személy terrorcselekményt hajt végre egy olyan csoport nevében, amely soha nem hajtott végre támadásokat Törökország ellen, és amely az Iszlám Állam (ISIS) elleni küzdelemnek szentelte magát? Harmadszor, milyen elfogadható indokot tud felhozni a török kormány arra, hogy közvetlenül a támadást követően lelassította az internetet és korlátozta a sávszélességet a közösségi médiaplatformokon? Bizonyára az információk szabad áramlása az állampolgárok tájékoztatására lett volna a racionális stratégia. Végül pedig a PKK és a PYD egyaránt tagadta a támadásban való részvételt. Bár ez lehet az elvárható válasz bármely gyanúsított szervezettől, két dolgot érdemes szem előtt tartani. A PKK mindig is vállalta a felelősséget az általa a múltban végrehajtott támadásokért, például a 2022 szeptemberében elkövetett mersini robbantásért. A támadásért való felelősségvállalás egyben az az eszköz is, amellyel a terrorszervezetek elérik céljaikat. Másodszor, a PYD soha nem hajtott végre vagy fenyegetőzött azzal, hogy támadást hajt végre Törökország ellen; szilárd amerikai partner, amely döntőnek bizonyult az ISIS katonai legyőzésében”

– írta a professzor.

Bármi is történt, egyre valószínűbb, hogy török katonai csapás várható Észak-Szíriában.