Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24 órás általános sztrájkot hirdettek a megélhetési válság miatt Görögországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Le a rablók kormányával!” jelmondattal hirdettek országos sztrájkot november 9-én Görögországban.

Több tízezer ember van Görögország utcáin, az évben már másodszor hirdettek egynapos sztrájkot az egyre növekvő infláció, a megélhetési költségek tarthatatlansága miatt.

Athénban közlekedési káoszt tört ki, annak ellenére, hogy a tömegközlekedési alkalmazottak sztrájkját illegálisnak nyilvánították, a dolgozókat nem tántorította el a kiállástól. A buszok, több metróvonal, a taxik és hajók nem üzemelnek 24 órán át. A légiforgalmi irányítás leállását is jogellenesnek minősítették, de néhány órára érvényben marad a légi forgalom felfüggesztése, az AEGEAN és az Olímpic Air által előzetesen bejelentett törlések és járatmódosítások nem változtak – tudhattuk meg az Athens News közleményéből. Ezek mellett a tévé- és rádióadók leállása okoz még jelentős zavart, a sztrájkban részt vesznek az állami kórházak és a mentőszolgálatok dolgozói, a tanárok, az igazságszolgáltatás alkalmazottai, továbbá minisztériumok, adóhivatalok, önkormányzatok, biztosítópénztárak és a várostervezés dolgozói is.

Athénban és Thesszalonikiben is összecsaptak a tüntetők és a rendőrök:

A 24 órás sztrájkot a Görög Dolgozók Általános Szövetsége (GSEE) és a Köztisztviselők Szövetsége (ADEDY) szervezte, lehetőséget kínálva a munkásosztály haragjának kifejezésére, a kormány szegényellenes intézkedései elleni tiltakozásra. A szövetségek egyöntetűen követelik a jelenleg 713 euró (287 ezer forint) értékű minimálbér növelését, és a kollektív munkajog visszaállítását.

„Nem bírom ki a hónap végéig” – nyilatkozta a Reutersnek a nővérként dolgozó Voula Pakou. „A hónap végéig bírni azt jelenti, hogy a bérem kitart a hónap utolsó napjáig. Az én bérem már a hónap 10-ik napján el van költve.”

A görög média nemrégiben az infláció lassulását ünnepelte, mert 12 százalékról 9 százalékra csökkent egy hónap alatt, de ennek számos alapvető termék ára jóval az alap inflációs ráta fölé emelkedett, az energia 20,8 százalékkal, az élelmiszerek, az italok és a dohány ára pedig 12,8 százalékkal nőtt.

A Telecom munkatársai és IT szektor dolgozói is részt vesznek a tüntetésen:

Becslések szerint az ország 60 városában zajlanak  a megmozdulások:

A magas infláció és a megélhetési válság mellett a nemrégiben napvilágot látott lehallgatási botrány is hozzájárult az általános sztrájk erejéhez. A görög vízválasztó néven emlegetett eset – ellenzéki politikusok és újságírók lehallgatása egy kémszerverrel – megrázta a görög politikát és akár a miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis bukásához és büntetőjogi következményekhez is vezethet – nyilatkozta az Euractivnak Stelios Kouloglou, az Európai Parlament képviselője.

A görögországi tüntetésekhez több országban is csatlakoznak szolidaritók.

Németországban:

Törökországban:

Franciaországban:

Spanyolországban: