Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdán leállt Athén, tízezren tiltakoztak a mélyülő válság miatt Görögországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tízezren tiltakoztak szerdán Athénban a szakszervezetek által szervezett  egynapos országos sztrájk során. A dolgozók a mélyülő válságra hivatkozva vonultak utcára, amely a csökkenő bérek és növekvő árak miatt alakult ki az országban – számolt be róla a Reuters.

Az ország két legnagyobb szakszervezete, melyek összesen mintegy 2,5 millió köz- és versenyszférában dolgozót képviselnek, szerdán általános sztrájkot hirdettek. A megmozdulás következtében a tömegközlekedés nagyrészt leállt a görög fővárosban, illetve az állami szolgáltatások, köztük a kórházak és oktatási intézmények 24 óráig szüneteltek, ahogy a dolgozók kivonultak a munkahelyükről.

A sztrájk következtében Athénban leállt a metró, nem jártak a trolik, a villamosok és a zónázó vonatok, egyedül a buszközlekedés üzemelt. A kórházakban csak a sürgősségi eseteket látták el – számolt be róla az abcNews.

” Jelenleg az életünk csak eladósodásból áll” – nyilatkozta a Reutersnek Georgios Alexandropulos, egy 60 éves futár a megmozduláson. „Tartozom az áramszolgáltatónak az utolsó két villanyszámlával és két hónap lemaradásom van a lakbérrel a főbérlőmnek. Hamarosan mindenkinek tartozni fogunk…ez nem mehet így tovább.”

Egy másik tüntető, az 57 éves Michalis Tokaras pszichológus azt nyilatkozta, kénytelen volt „minden költségéből visszavágni”. „Választanunk kell, hogy a jelzáloghitelünket vagy a számlákat fizetjük. Elértük a mélypontot” – mondta.

A rendőrség legalább 10 ezer fős létszámot állapított meg az athéni tüntetésen, de 9 ezren gyűltek össze az ország második legnagyobb városában, Szalonikiben.

Görögország 2018-ban emelkedett ki az évtizedes pénzügyi válságból, hogy aztán a világjárvány miatt két évvel később leálljon az ország számára létfontosságú turisztikai ágazat. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt megnövekedtek az  energiaárak, amely miatt tovább mélyült a válság az országban.

A versenyszféra dolgozóit tömörítő szakszervezet, a Görög Dolgozók Általános Szövetsége (GSEE) szerint az elmúlt 14 évben a munkavállalók egy mély válság terhét cipelték, amely mindenki jövedelmére és életére hatással volt.„Az évek múlásával a válság folyamatosan mélyül, a terhek megmaradnak, a jogaink szűkülnek” – nyilatkozták.

Görögország éves fogyasztói inflációja 25 éves csúcsra, 7,2%-ra nőtt februárban az emelkedő energia-, lakhatási és szállítási költségek miatt. A görög kormány mintegy 3,7 milliárd eurót költött szeptember óta arra, hogy enyhítse a gazdálkodók, a háztartások és a vállalkozások növekvő energia- és üzemanyagköltségeit, valamint 2%-al emelte a minimálbért. A GSEE szerint azonban legalább 13 százalékos emelésre lenne szükség.