Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetőeljárást követel a Mi Hazánk akasztással fenyegetőző politikusa ellen az újságíró-szövetség

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) pénteken állásfoglalást adott ki, melyben elítélik a Mi Hazánk politikusa, Bartha Barna Parászka Boróka erdélyi újságíró elleni uszítását.

„A gyűlölet gyűlöletet szít, mérgezi a társadalmat, erőszakos cselekmények kiváltására alkalmas. Ha valaki viszont kifejezetten erre buzdít – egy újságíró felakasztásáról vízionál –, azonnal cselekedni kell”

– olvasható az MÚOSZ állásfoglalásában.

A szövetség figyelemmel kíséri a párt vizsgálatát az ügyben és várja neofasisztoid formáció elhatárolódását tagjától, aki nem a megfelelő környezetben ragadtatta magát a gyilkosságról való fantáziálásig. Egyszersmind felszólítják a hatóságokat, hogy indítsanak eljárást gyűlölet-bűncselekmény vétsége miatt.

Ugyanis véleményük szerint a társadalmat sújtó válság tünetei az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások – a kormány pedig egyaránt felel a válságért és kezeléséért, amihez így hozzátartozik a hasonló megnyilvánulások elleni küzdelem is.

„Ne várjuk meg, hogy a szóbeli erőszakot fizikai tettlegesség kövesse!”

– írja portálján a MÚOSZ.

Az újságíró-szövetség állásfoglalásának előzménye hogy Bartha Barna a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa erdélyi körútja egy állomásán, Sepsiszentgyörgyön, az unitárius egyház gyülekezeti termében tartott gyűlésükön fantáziált az erdélyi újságíró felakasztásáról.

„Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk”

– fantáziált a Mi Hazánk politikusa a Transtelex határon túli lap beszámolója szerint. Az unitárius egyház egyébként később elhatárolódott a párttól és a rendezvénytől, képviselőjük nyilatkozata szerint nem tudták, hogy ilyen jellegű gyűlést készülnek tartani a termükben.

A lapnak nyilatkozva az újságíró elmondta,

„Ezt a történetet nem is venném komolyan, nem is foglalkoznék vele, de az a helyzet, hogy jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni.”

Közösségi média oldalán pedig arról írt, hogy napjainkban egyre népszerűbb újságírók zaklatása, hogy a gyűlölködő így szerezzen hírnevet – valaki másnak a nevén felkapaszkodva.

Ugyanakkor nem szabad, hogy az ehhez hasonló megnyilvánulások uralják a mindennapjainkat:

„Tekintsük azt a nihilt, ami most van, átmenetnek, és tegyünk meg mindent azért, hogy már ma este, de holnap egészen biztosan más legyen. Annyi tartalom, annyi fontos ügy van, ami figyelmet, munkát érdemel. Az alakítson, ne a sár amivel besározni úgy sem lehet a tartással élő embert”

– írta Parászka Boróka, akinek teljes bejegyzését az alább lehet olvasni:

A Mi Hazánk pedig afféle „hozott is meg nem is” választ adott a tagjuk által elmondottakra érkezett, jogos kritikákra: szerintük nem történt bűncselekmény, ugyanakkor a párt még hivatalos közleményében is ócsárolta Parászkát – bár azt is hozzátették, hogy kivizsgálják az esetet.

A Mi Hazánk kommunikációs igazgatója, Kisberk Szabolcs válaszai szemléletesen mutatják be a párt hozzáállását a sajtóhoz és a velük egyet nem értőkhöz, ezért a Transtelex kérdéseit és a párt válaszait egy az egyben közöljük.

„Mennyire azonosul a Mi Hazánk Mozgalom ezzel a büntetőjogi kategóriába eső kijelentéssel?

Nem jelenthető ki, hogy a büntetőjog kategóriájába esik bármelyik kijelentés, amely elhangzott. Az Önök által leírtak, amelyek Parászka Borókára vonatkoztak – aki egyébként egy magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró –, biztosan nem esnek ebbe a kategóriába.

Szükségesnek tartja a Mi Hazánk Mozgalom bizonyos újságírók meggyilkolását?

Nyilvánvalóan nem tartjuk szükségesnek senki meggyilkolását.

Milyen felelősséget vállal a párt ezek után azért, ha a megnevezett újságírót vagy más újságírót Romániában vagy Magyarországon atrocitás, támadás ér vagy gyilkosság áldozata lesz?

Semmilyen felelősséget nem vállalunk, mivel senki nem szólított fel sem Parászka Boróka, sem más újságíró bántalmazására.

Milyen szankciót alkalmaztak/alkalmaznak Bartha Barna ellen ezért a kijelentéséért? Tagja még a pártnak, és viseli tisztségeit?

Kivizsgáljuk az esetet.”

A Mi Hazánk erdélyi körútjának állomásain – ami érintette Sepsiszentgyörgy mellett Marosvásárhelyt, Székelykeresztúrt, Székelyudvarhelyet, Csíkszeredát valamint Kézdivásárhelyt is – a beszámolók szerint viszonylag gyér volt az érdeklődés a párt iránt, ami látványosan igyekszik növelni népszerűségét a határon túli magyarok körében.

Parászka Boróka a román közmédia magyar nyelvű adásának a munkatársa. Írásai a Mércén is többször jelentek meg, ide kattintva olvashatók.

(via 24.hu, Transtelex)