Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazás dönthet a debreceni óriásberuházásról

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Lehet Más a Politika (LMP) a jövő héten megkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy Debrecenben népszavazás döntsön a CATL nevű kínai óriásvállalat akkumulátorgyárának sorsáról – írja a Debreciner.

A referendumot az teszi lehetővé, hogy a megadott határidőig senki sem támadta meg a népszavazási kérdések hitelesítéséről szóló helyi választási bizottsági határozatokat. A Debreciner írása szerint a népszavazás kiírásához körülbelül 34 ezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteni. Ám az aláírásgyűjtéshez előbb az szükséges, hogy a helyi választási iroda vezetője hitelesítse az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait.

Az LMP számításai szerint a lehetséges érvénytelen ajánlások miatt legalább 40 ezer támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a Debrecen déli gazdasági övezetében felépítendő akkumulátorgyárról népszavazás döntsön. Az aláírásgyűjtésre a pártnak a hitelesítéstől számítva 30 nap áll a rendelkezésére.

A debreceni polgárok és ellenzéki pártok képviselői szerint az óriásberuházás aggodalomra adhat okot.

Félő ugyanis, hogy a 3 ezer milliárd forintból épülő kínai akkumulátorgyár esetleg veszélyeztetheti a város vízkészletét. Erre lehet következtetni Palkovics László technológiai és ipari miniszter korábbi, a Telex beszámolójában szereplő kijelentéséből, miszerint a gyár hatalmas, óránként ezer köbméter vízfogyasztást igényel.

Ezek lehetnek a népszavazási kérdések:

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti vízigénye meghaladja a 450 m³ értéket?

Egyetért-e ön azzal, hogy tilos legyen Debrecen közigazgatási területén olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen éves lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét?

A nagy fogyasztású gyár építését Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára jelentette be augusztusban, aki egyben jelezte, hogy ez lesz Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása.

A civilek azonban emlékeztetnek rá, hogy a bejelentés éppen akkor történt, amikor az országot az elmúlt időszak legnagyobb aszálya sújtotta – kiszáradt többek között a város egyik kedvelt kirándulóhelye, a Vekeri-tó is.

A kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni akkumulátorgyára 221 hektáros területen feküdne. A CATL-nak ez lenne a második európai ipari létesítménye. Az ígéretek szerint a beruházás mintegy 9 ezer új munkahelyet hozna létre.

(Debreciner, Magyar Hang, Mérce)
Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt