Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elődje megszorító politikáját fogja folytatni Nagy-Britannia új konzervatív miniszterelnöke

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ország eddigi történetének legrövidebb kormányzását zárta múlt hét csütörtökön Liz Truss. A konzervatív brit miniszterelnök mindössze 44 napos kormányzás után mondott le. Liz Truss a Konzervatív Párt vezetőválasztása után, szeptember 6-án foglalta el pozícióját, október 20-án pedig máris távoznia kellett.

Lemondásában tagadhatatlan szerepet játszott népszerűtlen, gazdagokat gyarapító politikája.  Október elején a miniszterelnök Kwasi Kwarteng pénzügyminiszterrel közösen a gazdagok adózását mérséklő politikát hirdetett, ami szinte azonnal az angol font zuhanását vonta maga után a nemzetközi piacokon. A már ekkor meggyengülő konzervatívok népszerűségét tovább gyengítette, hogy visszavonták az olajbányászatra vonatkozó tiltást.

Liz Truss lemondása bejelentésekor azt mondta, „a jelenlegi helyzetben nincsen elég felhatalmazásom programom megvalósítására”. Bár az új miniszterelnök, Rishi Sunak újra betiltotta az olajbányászatot, politikája hasonlít elődjéhez, folytatni fogja megszorító politikáját.

Rishi Sunak első nyilvános megszólalásaiban a pénzügyi stabilitás és az adósságcsökkentés fontosságát hangsúlyozta, ami megszorításokat és adónöveléseket fog után maga vonni.

„Az általam vezetett kormány nem fog a következő generációra – az Ön gyermekeire és unokáira – rendezendő adósságot hagyni, mert túl gyengék voltunk ahhoz, hogy mi magunk fizessünk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Habár Rishi Sunak azt ígérte, „együttérzéssel” fog hozzányúlni a gazdaságpolitikához, ezt az ígéretét lehetetlen teljesítenie úgy, hogy közben költségvetési egyensúlyt is ígér.

Gregory Thwaites, a Resolution Foundation munkatársa szerint, Rishi Sunak pénzügyi egyensúlyt szem előtt tartó politikája hosszabbodó sorban állást eredményezhet az egészségügyben és az osztályok létszámának növekedését az oktatásban.

A Fiskális Tanulmányok Intézetének igazgatóhelyettese, Carl Emmerson Independent lapnak adott nyilatkozata szerint még a meglévő költségvetésekhez való ragaszkodás is „a megszorítás rejtett formájának” minősülne az infláció magas mértéke miatt.