Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csupán 44 napos kormányzás után csütörtökön, magyar idő szerint 2 óra 30 perc után sajtótájékoztatót tartott Liz Truss brit miniszterelnök, ahol bejelentette, pártja bizalma megrendült benne, ezért távozik a kormányfői posztról.

Bejelentésében hangsúlyozta, „súlyos nemzetközi és gazdasági válság közepén” lett kormányfő, és célja az volt, hogy Nagy-Britannia válságából kiutat keressen.

„Rájöttem azonban, hogy a jelenlegi helyzetben nincsen elég felhatalmazásom programom megvalósítására” – indokolta lemondása benyújtását Truss.

Elődje, Boris Johnson 2022. július 7-én mondott le a kormányát ért súlyos etikai és integritási kritikák után, Liz Truss pedig szabadpiac-párti programmal a konzervatív párti vezetőválasztás után szeptember 6-án foglalta el pozícióját.

Őrült kormányprogram után bukás

Október elején Kwasi Kwarteng pénzügyminiszterrel közösen meghirdetett, a gazdagok adózását mérséklő, de a súlyos megélhetési- és energiaválság alatt a közemberek terheit megnövelő programja annyira radikális volt, hogy a nemzetközi piacokon az angol font súlyos zuhanásba kezdett bejelentése után.

Hiába váltotta le október 14-én a súlyos válság következtében pénzügyminiszterét, a gazdasági bajok nem mérséklődtek. A helyére érkező új pénzügyi tárcavezető, a több konzervatív kormányban is részt vevő Jeremy Hunt megpróbálta a majdnem teljes költségvetési tervezet-reformmal helyrehozni a helyzetet, erre viszont már nem volt ideje.

A brit parlamenti munkáspárti ellenzék ugyanis a súlyos kormányválságot kihasználva október 19-ére szavazást naplózott be a Truss programjában belengetett, repesztéses olajbányászat (fracking) betiltásáról. Olyan kérdésről volt szó, ami a jobboldali kormánypártot is súlyosan megosztotta, a meggyengült Truss viszont kötelező „nem” szavazatot (three-line whip) rendelt el a brit alsóházban a többségi frakció számára.

Ez volt az utolsó csepp, hiszen a kormánypárti képviselők többsége a szabály betartása helyett újra Sir Graham Brady képviselőhöz, a kormánypozíció nélküli tory képviselők 1922-es bizottságának elnökéhez fordult, és október 20-ára összegyűlt a kellő mennyiségű, Truss-szal szembeni bizalmatlanságot kifejező képviselői levél ahhoz, hogy Brady a Downing Street 10-be menjen, és bejelentse Trussnak, a párt szabályzata szerint távoznia kell a kormányfői pozícióból.

Gyakorlatilag megsemmisült a Konzervatív Párt

Mindezt az utóbbi hetekben publikált közvélemény-kutatások is indokolhatják. A Survation, az egyik leginkább megbízható brit politikai kutatócég október 18-19-i felmérése szerint a Keir Starmer által vezetett Munkáspárt 52 százalékponton áll, Liz Truss konzervatívjai pedig most 23 százalékot kapnának, a Liberális Demokraták 10 százalékot, míg a Zöldek 3 százalékot.

Ez egy most megtartott választáson a hagyományosan kétpárti, váltógazdaságra épülő brit demokrácia egyik pólusának, a 12 éve kormányzó Konzervatív és Unionista Pártnak a lényegi szétesését és a Munkáspárt szinte korlátlan egyeduralmát jelentené. A helyzetre jellemző, hogy a YouGov felmérése szerint a toryk már a falusi brit szavazók között is 13 százalékos hátrányba kerültek a Munkáspárttal szemben.

Címlapkép: Képkivágás a BBC élő adásából