Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jócskán többet keresnek a fegyveres testületekben dolgozók, mint a pedagógusok, de a pedagógusbérre is bőven lenne pénz

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elemzést adott ki a GKI Gazdaságkutató Intézet a pedagógusbérek emeléséről és a kormány eddigi bérjavaslatáról. Az elemzésből kiderül, hogy a fegyveres testületek dolgozói többszörösét keresik a pedagógusoknak, és még a kormány béremelési tervei se zárkóztatnák fel a diplomás átlagbérhez a pedagógusfizetést.

A fegyveres testületek diplomásai nagyjából kétszeresét (1,8-2,1) keresik annak az összegnek, mint a pedagógusok.

Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőket is foglalkoztató rendőrségen a dolgozók átlagosan 22-44 százalékkal keresnek többet, mint a pedagógusok.

Ez a bérszakadék a rendőrök és a pedagógusok közt az életkorral arányosan növekszik – a 30 év alatti rendőrök 24-43 százalékkal, az 50 év feletti rendőrök már 45-66 százalékkal keresnek többet.

Ha a kormányzat betartja javaslatát, és az EU-s forrásokból 2025-re 77 százalékkal növeli a pedagógusbéreket, azok addigra a diplomás átlagbér 80 százalékát fogják kitenni – tehát még három év múlva se lenne teljes a bérfelzárkóztatás.

Egy ilyen béremelés még mindig 20 százalékkal kevesebbre értékelne ugyanannyi idejű felsőoktatásban eltöltött évet. Sőt, ha kifejezetten az egyetemi diplomások átlagbérével vetjük össze a kormányzati javaslatot, 2025-re a tanárok átlagbére csupán 74 százaléka lenne az egyetemi diplomások átlagbérének. A tanítók még rosszabbul járnának, az ő bérük a főiskolai végzettségűek átlagbérének 61 százaléka lenne.

Ez a kormányzati terv összesen 892 milliárd forintba kerülne, ami a 2025-ös költségvetést 480 milliárddal emelné meg a 2022-es költségvetéshez képest. Mivel a tanárok bruttó béréből vissza is jönne a pénz, a visszafolyt adókkal együtt 2025-ig nagyjából 525 milliárdba kerülne ez a béremelés.

A hvg értékelése szerint ez egyáltalán nem nagy összeg a költségvetés egészét tekintve. Amint a lap írja:

„450 milliárd forint a büdzsében egyáltalán nem egy kigazdálkodhatatlan összeg – pláne, hogy ennek több mint 80 százalékát az EU állja –, Varga Mihály pénzügyminiszter épp nemrég beszélt róla, hogy most a kifizetési stoppal a kormány csak októberben 300 milliárd forint kiadást tud megfogni. Az idénre tervezett költségvetési hiány számszerűen 3152 milliárd forint. A központi költségvetés idei évre tervezett kiadási főösszege 20,2 ezermilliárd forint.”

Címlapkép: Dián Ákos