Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Úristen, egy egész kerület meg tudja ezt csinálni?” – 700 óvodapedagógus polgári engedetlenkedett

Ez a cikk több mint 1 éves.

Összesen több, mint 700 óvodapedagógus állt bele egyszerre a polgári engedetlenségbe, a XV. kerületben és Pécelen egyáltalán nem nyitottak ki az óvodák, több budapesti kerületben is hasonlóan tett az intézmények egy része. A telex.hu beszámolója szerint a pénteki megmozdulást a XV. kerület (Rákospalota-Pestújhely-Újpalota) intézményei szervezték meg, itt a Cserdiné Németh Angéla vezette önkormányzat is a dolgozók mellé állt, többek között gyermekprogramokat szerveztek, hogy így segítsenek a szülőknek.

Hozzájuk csatlakozott a főváros több kerülete, így a IV. kerületben 18-ból 7, a XIX. kerületben 11-ből 7, Pécelen pedig az összes óvoda zárva tartott ma. A lap összegzése szerint 700-nál is több pedagógus állt bele az egyszerre szervezett polgári engedetlenségbe:

XV. kerületből 374-en, a XIX. kerületből 154-en, a IV. kerületből 177-en csatlakoztak.

A munkabeszüntetésben résztvevő pedagógusok előbb újpesten a Szent István téren az óvodák névsorolvasása után mintegy 250 énekelték el a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt, majd a Bányász parkban gyűltek össze, ahol beszédekkel és közös énekléssel zárták a délelőtti tiltakozást, innen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élőben jelentkezett.

A MagyarHang megkereste a tüntetések egyik szervezőjét, Kátainé dr. Kovács Viktória óvodavezető-helyettest, aki a lapnak elmondta, a XV. kerületben a 183-ből  31 betöltetlen álláshely van a Hétszínvirág Óvoda tagóvodáiban,

a rezsiemelkedés hírére pedig újabb kollégák jelezték: lemondanak, és pályát módosítanak.

A szervező szerint ahhoz, hogy a kerület összes óvodája részt vett a tiltakozásban az is hozzájárult, hogy pártpolitikától mentesen szervezték a megmozdulást – mivel tapasztalata szerint az óvodapedagógusok körében fele-fele arányban vannak a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok. Segítség volt az is, hogy a kerületi vezetés is melléjük állt.

„Kezdenek kijönni a magasabb rezsiszámlák, és a kollégák nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen alacsony bérért dolgozzanak. Ha valaki nem tudja befizetni a számlát, nem tud 2024-ig várni a béremelésre. Ha januárban lenne az emelés, több kolléga talán nem állna fel”

– mondta el a MagyarHangnak az óvodavezető-helyettes, aki szerint a szülők tisztában vannak a helyzettel, hiszen már augusztus végén a szülői értekezleten arról kellett informálniuk őket, hogy sajnálatos módon senki nem jelentkezett a betöltetlen óvódapedagógusi állásokra.

Kátainé dr. Kovács Viktória a Mércének nyilatkozva az akcióra érkező reakciókról úgy fogalmazott:

„Úristen, egy egész kerület meg tudja ezt csinálni?”

Az óvodapedagógusok pénteki megmozdulása illeszkedik az október 5-e óta tartó országos demonstráció-sorozatba, amiben legutóbb tegnap este Szegeden, ma reggel pedig Pécsett álltak több ezren élőláncot a tanárokért és az iskolákért. Ma este Szolnokon, és Nyíregyházán lesz még demonstráció, a fővárosban pedig Zuglóban és Kispesten.

Vasárnap a budapesti Kálvin téren szolidaritási nagytüntetéssel, csütörtökön pedig újabb budapesti élőlánccal és több vidéki demonstrációval folytatódik majd a tüntetéshullám, ezekről is be fogunk számolni a Mércén.

(telex.hu, MagyarHang)

Kiemelt képünk illusztráció. A cikkben korábban pontatlanul szerepelt a további tüntetések helyszíne és időpontja, a hibáért elnézést kérünk!