Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folyamatos dudálással kísérve ezernél is többen álltak élőláncot Pécsett

Ez a cikk több mint 1 éves.

Közel harminc oktatási intézmény csatlakozott a Pécsi Művészeti Gimnázium kezdeményezésére ma a városban a pedagógusokért tartott élőlánchoz. A diákok, tanárok és szülők több, mint két kilométer hosszan álltak fel a Janus Pannonius gimnázium és a Klinikák között, a szervezők becslése szerint 1000-2000-en. A sorfal mellett elhaladó autók folyamatos dudaszóval jelezték támogatásukat a demonstrálóknak.

A helyszíni tudósítónknak az élőlánc főszervezői, Bosák Levente és Pécsi Dorottya a Pécsi Művészeti Gimnázium tanárai elmondták, még nem látják pontosan, hogy a Facebook-eseményre visszajelző 1500 támogatóból hányan jelentek meg kora reggel a pécsi belvárosban, de legalább 1000 főt számoltak az résztvevők között. Elmondták, az esemény elsődleges célja, hogy kifejezzék: ők, mint pedagógusok

szeretnek tanítani, tudnak tanítani és a munkájukat értéknek tekintik.

Ezernél is többen álltak élőláncot a pedagógusokért Pécsett. Fotó: Mérce/ Müller Tündér

A szervezők az esemény leírásában külön megkértek mindenkit, hogy a pártpolitikai és egyéb közösségek jelvényeit mellőzzék, és olyan molinókkal, transzparensekkel készüljenek, amiken elsősorban az oktatáshoz fűzött viszonyukat fejezzék ki. Így a tanárként azt, hogy miért szeret tanítani, diákként, szülőként, érdeklődőként azt, hogy mit kaptak, mit tanultak a tanáraiktól, miért hálásak a gyerekeik tanárainak és milyen eredményeket értünk el közösen.

A Szabad Pécs élő közvetítésében lencsevégre kapta Keresztes László Lórántot az LMP frakcióvezetőjét, aki elmondta, elsősorban mint pécsi kétgyermekes apuka van jelen az eseményen, hogy kiálljon a tanárok jogos követeléseiért. Elmondta elfogadhatatlan és álságos szerint az a kormányzati kommunikáció, ami a brüsszeli pénzekhez köti a pedagógus béremelést, mivel a költségvetés szerkezetét áttekintve egyértelmű, hogy lenne honnan átcsoportosítani erre a célra.

Ezernél is többen álltak élőláncot a pedagógusokért Pécsett. Fotó: Mérce/ Müller Tündér

Amint arról beszámoltunk, tegnap koraeste Szegeden körülbelül kétezren álltak ki hasonló demonstráció keretében a városi illetve környékbeli iskolákért. A 160 ezer lekes csongrádi-csanádi megyeszékhely belvárosában mintegy 800-1000 méter hosszúságú láncban álltak a tüntetők, helyként igen tömött, sűrű szakaszokon. A demonstráció a térség iskoláinak tanárai, az ide járó diákok és az ő szüleik közti összefogás szempontjából szimbolikus jelentőségű volt a pedagógusok  megbecsüléséért és a közoktatás jövőjéért vívott küzdelemben.

Az élőlánc felálltát követően a demonstrálók a Dugonics térre mentek vissza, ahol  „Együtt vagyunk!” skandálásba kezdett a teret megtöltő tömeg. Ekkor még néhány százan érkeztek a helyszínre olyanok is, akik az élőláncban nem vettek részt.

A szegedi és a pécsi élőlánc és tüntetés illeszkedik abba a sorba, amely az október 4-5-i, budapesti és vidéki, a pedagógusokért és az oktatásért  szervezett élőláncokkal és megmozdulásokkal kezdődött, illetve folytatódott az elmúlt hetekben, napokban. Ma este Szolnokon, és Nyíregyházán lesz demonstráció, a fővárosban pedig Zuglóban és Kispesten.

Vasárnap a budapesti Kossuth téren szolidaritási nagytüntetéssel, szerdán pedig újabb budapesti élőlánccal és több vidéki demonstrációval folytatódik majd a tüntetéshullám, ezekről is be fogunk számolni a Mércén.

Az élőlánc szervezésében résztvevő tanárok intézményeinek felsorolása:
– Abaligeti Általános Iskola
– Baranya Alapfokú Művészeti Iskola
– Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézmény
– Baranya Megyei SZC Pollack Mihály
– Baranya Megyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola, Technikum és Kollégium
– Pécsi Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Széchenyi István Gimnáziuma és Technikuma
– Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola
– Pécsi Belvárosi Általános Iskola
– Pécsi Belvárosi Tagóvoda
– Pécsi Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum
– Pécsi Éltes EGYMI Ökoiskola
– Pécsi Hajnóczy József Kollégium
– Pécsi Jókai Mór Általános Iskola
– Pécsi Kertvárosi Óvoda
– Pécsi Koch Valéria Iskolaközpont
– Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium
– Pécsi Kodály Zoltán Kollégium
– Pécsi Kodály Zoltán Tagóvoda
– Pécsi Leőwey Klára Gimnázium
– Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
– Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola
– Pécsi Meszesi Általános Iskola Vasas-Somogy-Hirdi Általános Iskola
– Pécsi Mezőszél Utcai Általános Iskola
– Pécsi Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
– Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
– PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium
– PTE Deák Ferenc Általános Iskola
– PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskola
– Pécsi Tudományegyetem

Kiemelt kép: Mérce/ Müller Tündér