Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: már a szülészek fele felmondott a Szent Imrében, miután hiába kértek béremelést

Ez a cikk több mint 1 éves.

10-ről már 14-re emelkedett a Szent Imre Kórházban felmondó szülészek száma, így már a 28 fős állomány felét kell valahogyan pótolni a Népszava információi szerint. A lap úgy tudja, nem csupán a kórház által bejelentett szigorítás állhat a háttérben, hanem a szülészek által elégtelennek tartott bérek is.

Kedden járta be a sajtót a hír, hogy a Szent Imre Kórházban már csak a munkaidejükben lehetnek jelen a szülészek, a szülő nők ezután az éppen szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak majd, így egy szülés alatt több szakember is válthatja egymást. Ezzel elvész az intézmény egyik különlegessége, vagyis az a nők számára biztonságot jelentő tény, hogy egy általuk választott szülésznővel vihetik végig a szülést. Emellett azért is választják rendkívül sokan a Szent Imrét, mert itt előnyben részesítik a természetes szülést, és a magyar szülészetek többségéhez képest nem általánosan elfogadott a szülészeti erőszak (pl. a szülés siettetése; indokolatlan, a nő beleegyezése nélkül végzett beavatkozások) alkalmazása. A szülésznők pluszmunkájának korlátozásával a kórház kimondottan a körzeten kívülről érkező nők számát akarja visszaszorítani, mivel hiába örvend nagy népszerűségnek más szülészetekkel szemben a Szent Imre, a kapacitásokat úgy tűnik, nem tudják ezzel összhangban bővíteni.

De nemcsak az új szabályozás háboríthatta fel a dolgozókat, hanem bérfeszültség is állhat a felmondások hátterében. A Népszava úgy tudja, a szülésznők még július 14-én írtak a követeléseikről az egészségügyi intézmény vezetésének:

hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

A Szent Imre Kórház tájékoztatása szerint az intézmény vezetése továbbította a dolgozók követeléseit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, ahonnan azt  a választ kapták, hogy a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztatták.

Az idei költségvetésből azonban – a megnövekedett költségek miatt – nem tudnak elkülöníteni fedezetet.

A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól – tette hozzá az intézmény. (Ez egyébként szinte luxus az egészségügyben – mint arról nemrég beszámoltunk, számos egészségügyi szakdolgozó ingyenmunkát végez, mert a jogszabályok igencsak szubjektív, intézményenként eltérő értelmezése miatt nem kapják meg az őket illető pótlékokat.)

A Népszava úgy tudja, a kórház vezetése egyelőre a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban. Bár a kórház hangsúlyozza, hogy az ellátás biztosított, számos várandós nő bizonytalan helyzetben érezheti magát a szigorítás és a felmondások miatt, miközben egyre nehezebb méltó szülészeti ellátást nyújtó intézményt találni az országban.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba