Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy tankerületis hivatalnok 562 ezer, egy pedagógus 10,5 ezer forint jutalmat kapott átlagosan egy év alatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A tankerületek éves beszámolói alapján több pénzt fordítottak az összesen 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra, és ez a helyzet a béren kívüli juttatásokkal is – írja a 24.hu.

A tankerületi hivatalnokok között 1 milliárd 477 millió forint jutalmat osztottak szét, míg az iskolai közalkalmazottaknak összesen 1 milliárd 119 millió forint jutott a beszámolók alapján.

A lap a mintegy 60 tankerületből 37-nek tekintette át a 2021-es beszámolóját, a többi ugyanis nem tette közzé azt, köztük vannak olyanok is, amelyek évek óta nem teszi ezt meg. Ezekben az esetekben az utolsó elérhető beszámolót vették alapul.

A beszámolók alapján egy tankerületi igazgató átlagosan több mint másfél millió forintos jutalmat vett fel, az ott dolgozó hivatalnokok pedig átlag 562 ezer forintos jutalmat kaptak egy év alatt. Eközben a pedagógusok átlagban 10,5 ezer forintos jutalomban részesültek, és ebben az adatban már az iskolaigazgatók által felvett összegek is benne vannak.

A Berettyóújfalui Tankerületi Központban, és az alájuk tartozó iskolákban kiosztott jutalmak jól mutatják az elosztás egyenlőtlenségeit. Míg a tankerület három vezetője 13 millió 448 ezer forintot kapott 2019-ben (azóta nem raktak ki új beszámolót), tehát fejenként majdnem 4,5 millió forintot, addig a tankerülethez tartozó 1722 pedagógus összesen 84 ezer forint jutalmat kaptak.

Dunaújvárosban a legutóbbi 2018-as beszámoló alapján úgy kaptak átlagosan 1,2 millió forintos jutalmat a tankerületben, hogy a körzet másfél ezer tanára egyetlen forint jutalmat sem kapott.

A belső-pesti tankerületben pedig, amely elbocsátotta a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenségi akciókban résztvevő tanárait, az akkori vezető 1,1 millió forintos plusz juttatást vett fel a 2020-as évre, miközben a tankerület mintegy háromezer pedagógusa között összesen 500 ezer forintot osztottak ki.

Ezekkel együtt 11 tankerületben kapott a tankerületi igazgató egymaga több jutalmat, mint az alá tartozó tanárok összesen. A dunakeszi, a debreceni, az észak-budapesti, a külső-pesti, a karcagi, a szerencsi, a szombathelyi és váci tankerületeknél is ez a helyzet állt fenn.

Hasonló a helyzet a cafeteria terén is. Minden tankerületben jár cafeteria a hivatali dolgozóknak, míg a tankerületek felében egyetlen forint béren kívüli juttatást sem kapnak a tanárok a beszámolók alapján.

A tankerületisek havi cafetériája átlagosan 32 400 forint, míg a tanárok átlagosan havi 420 forintot kapnak.

Ezeken felül a túlórák terén is jobban megbecsülték a tankerületek dolgozóit. A közép-budai tankerületben például átlagosan több mint 50 ezer forint járt túlórapénznek, míg az  oda tartozó I., II. és XII. kerületi iskola tanárait átlagosan 3300 forinttal kompenzálták. Az észak-pesti tankerülethez tartozó tanárok átlagosan 1100 forintos túlórapénzt kaptak 2020-ban, miközben a tankerületben dolgozók ennek a 15-szörösét vehették fel. A 24.hu összesítése szerint a több mint 106 ezer tanárnak átlagosan havi 5300 forintot fizettek a túlórákért.

A pedagógusok, diákok, és szülők az utóbbi hetekben többször is az utcára vonultak, hogy hangot adjanak az elégedetlenségüknek, és a tanárok tisztes megélhetést biztosító béremelését, a sztrájkjog helyreállítását, az oktatás helyzetének a rendezését követeljék. A tanárszakszervezetek október 5. és október 14-én is országos sztrájkot tartottak, és október 27-ére is munkabeszüntetést terveznek. Október 23-án pedig újabb utcai megmozdulásokat tartanak az oktatásért Budapesten és más városokban.