Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA elnöke nem tart attól, hogy Putyin nukleáris fegyverhez folyamodik, a szakértők másképp vélekednek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Míg korábban a nukleáris „Armageddon” rémképét is felidézte, legutóbbi interjújában már nyugtatta a kedélyeket Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. A CNN-en készült interjúban, arra a kérdésre, hogy szerinte Vlagyimir Putyin be fog-e vetni nukleáris fegyvert az orosz-ukrán háborúban, az elnök úgy válaszolt:

„Nem hiszem, hogy fog. De úgy gondolom, felelőtlenség, hogy erről beszél.”

Szeptember végén, miután az ukrán hadsereg jelentős sikereket ért el a fronton, Putyin újra nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetett. Dmitrij Medvegyevvel, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesével egyetemben esküdözött, hogy Oroszország ezúttal „nem blöfföl”.

A szóbeli fenyegetőzésen kívül más jelek is utalnak arra, hogy akár nukleáris háborúvá is eszkalálódhat az ukrajnai konfliktus. NATO-forrásokra hivatkozva a brit The Times lap nemrég azt állította, hogy Oroszország nukleáris tesztek előkészítését végzi a Fekete-tengeren. Egy felvétel is megjelent egy orosz hadi vonatról, amely állítólag az ukrán határ felé tart és az orosz védelmi minisztérium tizenkettedik főigazgatóságához tartozik, ami az ország nukleáris arzenáljáért felel.

Gerhard Mangott, az Innsbrucki Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora szerint Putyin fenyegetése nagyon is komoly, a katonai vonat és Belgorod (K329) tengeralattjáró mobilizálása is ezt támasztja alá. A szakértő szerint Oroszország valószínűleg előbb lakatlan helyre dobná le az atombombát. Szerinte Putyin számára a Krím-félsziget elfoglalása jelentené a „vörös vonalat”.

„Még nem tartunk ott. Nem vagyunk még abban a szakaszban sem, amikor Oroszországot a háború katasztrofális elvesztése fenyegeti. De minden vereség, amelyet a csatatéren elszenved, és az oroszok által meghódított területek minden egyes visszafoglalása az ukrán hadsereg által, növelik annak valószínűségét, hogy a helyzet ebbe az irányba forduljon” – fogalmazott Mangott.

Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének Nukleáris Információs Projektje sem derűlátó, „rendkívül aggasztónak” tartja Putyin fenyegetéseit. Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint is „veszélyes pillanathoz” érkezett az ukrajnai háború, és a nukleáris fegyverekről szóló fenyegetést komolyan kell venni.

Természetesen ez egy veszélyes pillanat, mert az orosz hadsereg sarokba szorult, és Putyin reakciója – az atomfegyverrel való fenyegetőzés – nagyon rossz” – fogalmazott az EU-s fődiplomata.

Címlapkép: Independent live