Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb országos sztrájkot hirdetettek a pedagógus-szakszervezetek október 14-re

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerdán volt a pedagógusok világnapja, melynek keretében az oktatásban dolgozók a diákokkal közösen szerte az országban szerveztek flashmobokat, élőláncot, munkabeszüntető és tiltakozó akciókat, valamint elfoglalták a Margit hidat, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok elkeserítő helyzetére Magyarországon. A szerda esti programokat egy több tízezer fős tüntetéssel zárták a Kossuth-téren, az eseményeket a Mérce percről percre közvetítette. A demonstrációk azonban továbbra is folytatódnak, a szakszervezetek nem hátrálnak meg a kormánytól, a diákok pedig szintén további akciókkal készülnek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) most arra kéri a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat, a gördülő sztrájk részeként csatlakozzanak az október 14-ére, péntekre meghirdetett sztrájkhoz. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy annak érdekében, hogy a sztrájk jogszerű lehessen, október 7-én, pénteken 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot az intézményvezetőknek.

Hozzátették, a PSZ tagjai is részt vesznek az ADOM Diákmozgalom október 23-ára hirdetett szolidaritási tüntetésén.

Leszögezték, a szakszervezet pedig mindent elkövet, hogy a kormány vegye figyelembe: már a társadalom sem hagyja, hogy a diákok jövőjét feláldozza a kormány.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban már a gördülő sztrájk keretében is hirdetett munkabeszüntetést október 14-re.

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 5. után október 14-re is a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk”

-írták egy októberi Facebook-bejegyzésükben. Hozzáteszik, október 14-én lesz 1 éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek.

„Egy éve szórakoznak velünk, egy éve alázzák a pedagógusokat azzal, hogy egyetlen követelésünket sem veszik komolyan”

–  Komjáthy Anna, a PDSZ vezetője a szerdai tüntetésen ezekkel a szavakkal jelentette be a PDSZ október 14-i sztrájkját. Hozzátette, október 15-én nagyjából 13-14 ezer dolgozó vette fel a sztrájkot.

A szerdai események után sorra küldik ki a figyelmeztetéseket, és egyes esetekben felmondó leveleket a tiltakozó akcióban résztvevő pedagógusoknak. A Hvg értesülései szerint a tanárok olyan leveleket kapnak, amelyben arra figyelmeztetik őket, hogy mivel hétfőn munkabeszüntetéssel éltek, vagyis csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz, a legközelebbi alkalommal rendkívüli felmentéssel bocsátják el őket. A hírportál szerint legalább 1000 tanár fog hasonló levelet kézhez kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben – ez nem ugyanaz, mintha valaki „csak” a sztrájkban vett részt. A konfliktus heves eszkalációja akkor várható, amikor sokan a tanárok közül harmadik alkalommal is élnek majd a polgári engedetlenséggel és ezzel már egyértelműen az elbocsátásukat kockáztatják, ha a tankerületek folytatják az eddigi gyakorlatot. Ha sok tanár így is engedetlenkedik, akkor akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani, az egyébként is óriási létszámhiánnyal küzdő magyar közoktatásban.

 

 

 

Címlapkép: Mérce