Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádlottak padjára került a férfi, akit egy játéklégpisztolyért rohant le a terrorelhárítás

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mai napon kezdődik az a per, amelynek vádlottja egy pszichésen beteg férfi, K., akit tavaly nyáron TEK-esek tepertek le egy játéklégpisztoly miatt – adta hírül a vádlottat képviselő Magyar Helsinki Bizottság. A férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat, ám rendőri akció során a férfi súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, kómába került, és gégemetszést kellett rajta végrehajtani. A Helsinki szerint abban, hogy ügyfelük kórházba és letartóztatásba került, nem csak az ő pszichiátriai betegségének és támadó magatartásának, de a rendőri mulasztásoknak és túlkapásoknak is meghatározó szerepük van.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy 2021. június 18-án nagy erőkkel vonult ki a Terrorelhárítási Központ a terézvárosi Bajnok utca egyik bérházába. Egy pszichés beteg férfit akartak megfékezni, aki egy játéklégpisztollyal fenyegetőzött, amely – mint később a fegyverszakértői vizsgálat megállapította – nem volt működőképes.

A férfi a rendőri eljárásban súlyos sérüléseket szenvedett, a Helsinki Bizottság az ügyben hivatalos eljárásban való bántalmazásért tett feljelentést. A Terrorelhárítási Központ is feljelentést tett, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A Helsinki által közzétett, TEK által készített videóból kiderül, hogy a bevetési egység egy idő után már biztosan tudatában volt annak, hogy nem jelent valós veszélyt rájuk a beszámíthatatlan férfi. Mégis többféle nem éles lövedékkel (szivacs-, gumi-, babzsáklövedékkel) tüzeltek K.-ra. Szolgálati kutyát is bevetettek, végül pedig elektromos sokkolót alkalmaztak. K. ekkor már tragikus állapotban volt: koponyája tetején nyílt, anyaghiányos törést szenvedett el (azaz gyakorlatilag lyuk keletkezett a fejtetőjén) vérömlenyt is okozva az agyában. Ugyanilyen sérülése keletkezett a jobb halántékán. Eltört az arckoponyája is a járomcsontjánál, valamint darabosra tört az állkapcsa. A mellkasán is sérüléseket találtak.

A Helsinki Bizottság közleménye szerint K.-t a TEK-es akció után kétszer kellett a halálból visszahozni, előbb a koponyasérülései miatt volt kómában, majd a mellében keletkezett tüdőödéma miatt gégemetszést hajtottak rajta végbe.

A pszichésen beteg férfi ellen büntetőeljárás indult hivatalos személy elleni erőszak miatt. A bírósági tárgyalás 2022. október 6-án kezdődik.

K. családja is feljelentést tett a szükségtelenül és aránytalanul erőszakosan fellépő rendőrök ellen bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekménye miatt. Ott egyelőre még nem döntött az ügyészség, hogy vádat emel-e a TEK-es rendőrök ellen, vagy megszünteti az eljárást.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán