Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalos eljárásban való bántalmazásért tett feljelentést a Helsinki Bizottság a TEK által lerohant pszichés beteg ügyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Súlyos sérüléseket szenvedett az a paranoid skizofréniában szenvedő férfi, akihez a Terrorelhárítási Központ szállt ki intézkedni júniusban. A Helsinki Bizottság az ügyben hivatalos eljárásban való bántalmazásért tett feljelentést. A Terrorelhárítási Központ is feljelentést tett, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A magyarországi Helsinki Bizottság összefoglalója szerint a rendőrségnek tudomása volt arról, hogy a férfi mentálisan beteg, a TEK-kel mégsem volt a helyszínen olyan pszichiátriai szakmai segítség, amellyel esetleg elkerülhető lett volna az erőszakos eljárás.

A férfire először egy fodrász hívta ki a rendőrséget, mert fegyverrel érkezett hozzá, amelyről utólag kiderült, hogy egy működésképtelen légpisztoly volt. A rendőrség ekkor kapcsolatba lépett a férfi szüleivel, akik arra kérték a rendőrséget, hogy a férfit szállítsák kórházba, ez azonban nem történt meg.

Másnap a férfihez újra kiszállt a rendőrség. Fegyveres garázdaság vádjával hallgatták ki, de légpisztolyáról megállapították, hogy nem lőfegyver, ezért hazaengedték. Június 18-án végül a fővárosi rendőrség a TEK-et rendelte ki hozzá, egy ijedt szomszéd hívása nyomán. A TEK intézkedése során súlyos sérüléseket szenvedett el a mentális betegségben szenvedő férfi. A Helsinki Bizottság beszámolója szerint a

„koponyája tetején nyílt, anyaghiányos törést szenvedett el (azaz gyakorlatilag lyuk keletkezett a fejtetőjén) vérömlenyt is okozva az agyában. Ugyanilyen sérülése keletkezett a jobb halántékán. Eltört az arckoponyája is a járomcsontjánál, valamint darabosra tört az állkapcsa. A mellkasán is sérüléseket találtak.”

A TEK szerint a férfi többször rálőtt a hivatalos személyekre, a férfi légpisztolyáról viszont éppen a rendőrség állapította meg korábban, hogy nem lőfegyver. A TEK egyelőre nem adta ki a vágatlan felvételt az eljárásról. A mozgás- és beszédképtelenné tett férfit hivatalos személy elleni erőszak gyanújával letartóztatták és nemrég a Honvédkórházból az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállították.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint maga a rendőrségi intézkedés a fenyegetően fellépő férfi ellen nem vonható kétségbe, de a hatóság mulasztásai és a rendőri erőszak aránytalansága elfogadhatatlan. A jogvédő szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőri, börtönőri bántalmazások miatt induló büntetőügyek mindössze 1-4%-ában emelnek vádat. „Egyelőre K. esetében is az a tapasztalatunk, hogy az ügyészség az ő ellene indított büntetőeljárásban nagyobb aktivitást mutat, mint a rendőrök elleniben.” – vélik a jogvédők.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor