Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel tanárok nem hajlandók tovább saját zsebből finanszírozni az iskolai eszközöket

Ez a cikk több mint 1 éves.

A legnagyobb lengyelországi pedagógus-szakszervezet kampányt indított a tanárok bérének 20 százalékos emeléséért. A Lengyel Tanárok Szakszervezete (Związek Nauczycielstwa Polskiego – ZNP) az általános béremelés mellett a konstruktív párbeszéd újraindítását is követeli a kormánytól.

A kampány keretében ezen a héten a szervezett tanárok megtagadják, hogy saját eszközeiket vigyék a tanórákra, kisegítve ezzel a forráshiányos közoktatást.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a protestáló pedagógusok nem használnak majd saját laptopot és projektort az órákon, valamint nem fognak saját költségen nyomtatni és fénymásolni órai anyagokat.

A Notes From Poland-nek nyilatkozó częstochowai Anna Sosna, akit 2011-ben Lengyelországban az év tanárának választottak, kiszámolta, hogy egy 2015/2016-os tanévben pontosan 4671,74 zlotyt (961,83 euró) költött papírra, tanszerekre, festékekre és egyéb segédeszközökre.

Egy kezdő tanár Lengyelországban átlagosan bruttó 4 432,15 zlotyt (914,67 euró) keres havonta, míg a legtöbb tapasztalattal rendelkező tanár átlagosan 6 795,97 zlotyt (1 402,5 euró).

A pedagógusok 20 százalékos emelést követelnek szeptember 1-jéig visszamenőleg minden pedagógus számára, valamint 2023. január 1-jétől az inflációt legalább öt százalékponttal meghaladó béremelést.

A kormány idén már kétszer emelte a tanárok fizetését: májusban 4,4 százalékkal, szeptemberben pedig 20 százalékkal, de csak a kezdő tanárok esetében.

2023-ban az összes tanár fizetése várhatóan 7,8 százalékkal emelkedik, hasonlóan a teljes közszférához. A szakszervezetek azonban rámutatnak, hogy ezek az emelések nem kompenzálják a jelenleg több mint 16 százalékos lengyelországi infláció hatását.

A lengyelországi pedagógusokhoz hasonlóan Magyarországon is azonnali és általános béremelést követelnek a tanárok, emiatt év eleje óta egymást érik a különböző tiltakozó akciók. Az idén ősszel az ország számos pontján szervezett polgári engedetlenségi akciók zajlottak, amelyekről igyekeztünk a Mércén mi is beszámolni, a Civil Közoktatás Platform térképes gyűjtésén itt megtekinthetők.

(Notes From Poland)
(Kiemelt képünk illusztráció)
Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly