Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Direkt36: A Pegasus kémszoftvert mind a mai napig bevethetik Magyarországon

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Direkt36 oknyomozó csoport részletes cikket közölt szerdán reggel a Telex oldalán arról, hogy milyen körülmények közt került a Pegasus nevű kémszoftver Magyarországra, milyen szerepet játszott az ügyletben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), s hogy mi történt a telefonok teljes lehallgatását is lehetővé tevő programmal, miután a Direkt36 tavaly nyáron kiderítette, hogy Magyarországon újságírókat és politikusokat is lehallgathattak az eszköz segítségével.

A Direkt36 a cikkében arról ír, hogy az izraeli NSO Group cég által kifejlesztett kémszoftver beszerzése érdekében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Communication Technologies Kft. nevű céget bízta meg 2017-ben. Az ügylet körülményeit ismerő források állítása szerint a kémprogram hárommilliárd forintért cserélt gazdát, s azért maradhatott titokban,

mert 2017 októberében a parlament nemzetbiztonsági bizottsága egyhangúlag és kérdés nélkül szavazta meg a kémszoftver megvásárlásának közbeszerzés alóli mentesítését.

A Communication Technologies Kft. akkori tulajdonos-ügyvezetője Neuman Péter volt, aki amellett, hogy tudományfilozófiával foglalkozik és a mesterséges intelligenciával kutatja, 2013-ban az amerikai belbiztonsági minisztérium kiberbiztonsági képzésén, s mind a 2010 előtti kormányok meghatározó tagjaihoz, mind pedig a Fideszhez megannyi szállal kötődik. 2010 után akkor vált ismertebbé a neve, amikor a Köves Slomó rabbi által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) körüli médiaérdekeltségek egyik tanácsadója lett, később pedig a 168 Óra lapot birtokló, szintén az EMIH-hez kötődő Telegráf ügyvezetőjévé lépett elő.

A Pegasus-beszerzés bizottsági engedélyezését követő hónapokban a Communication Technologies-ben megjelent egy másik szereplő is. A belügyes háttérrel bíró, egy ideig az Economist és a Wall Street Journal kizárólagos magyarországi képviselőjeként eljáró Hetényi László először 10, majd 33 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben.

Kettejükhöz 2019-ben újabb tulajdonos társult: Tasnádi László egykori rendészeti államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasa, aki a pályafutását még a rendszerváltás előtt kezdte. Tasnádi 1989 előtt a hírszerzésnek dolgozott terrorelhárítási területen, majd a III/II-es főcsoportfőnökséghez és a BRFK-hoz ment át.

A Direkt36 a cégadatokból kiolvasta, hogy a kiberfegyverekkel is kereskedő Communication Technologies Kft. bevétele a Pegasus beszerzése után 150 millió forintról 2018-ban három és fél milliárd forintra nőtt.

Az NBSZ ezen a cégen keresztül először 50 eszközre szerzett kvótát, ezt azonban kisvártatva növelni kellett, mert megugrott a magyarországi titkosszolgálatok körében a Pegasus iránti érdeklődés. A Direkt36 által megkérdezett források szerint az NBSZ használta a Pegasust az összes polgári nemzetbiztonsági szolgálat, így az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), az Információs Hivatal (IH), a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), a Terrorelhárítási Központ (TEK), valamint a rendőrség akcióiban is. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal (KNBSZ) kapcsolatban ilyet a források nem állítottak.

A Direkt36-nak egy volt titkosszolga azt állította, hogy a Pegasus-ügy kirobbanása után is használták Magyarországon a kémszoftvert. Ez az ember a még aktív kollégáitól úgy értesült, hogy a Pegasus használatát egy időre ugyan felfüggesztették, de később ismét alkalmazták titkos megfigyelések során.

(Telex, Direkt36, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce