Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakadó esőben zajlott a második pécsi Pride, az amerikai nagykövetségtől is volt felszólaló

Ez a cikk több mint 1 éves.

Idén tartották sorban a második pécsi Pride-ot. A pécsi Kossuth téren szép számban, mintegy két-háromszázan gyűltek össze a szakadó eső ellenére. A tavalyi pécsi Pride-on jóval többen, nagyjából 3000-en gyűltek össze, igaz, akkor az időjárás is jó volt.

A színpadra a szervezők egy kutyapártos molinót feszítettek ki, amelyen az állt, „az apa férfi, az infláció nő”.

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Az első felszólaló Heindl Péter, jogász a „sokszínűség pécsi ünnepének” nevezte az eseményt. A beszélő felemlegette az április dzsenderellenes népszavazást, a Meseország mindenkié c. könyv elleni uszítást stb., sorolta a példákat az államilag támogatott gyűlöletkeltésre. Az orbáni alaptörvény is tiltja elvileg a hátrányos megkülönböztetést, ezért a szexuális kisebbségek elleni uszítás is törvénytelen, vélte a jogász. Az iskolának feladata a szexuális felvilágosítás, már ha heteroszexualitásról van szó, de ha homoszexualitásról van szó, ugyanez „tilalmas”. Ezután a jogász szóvá tette,  hogy az Orbán-kormány fokozatosan felszámolja a bíróságok önállóságát, bár az országon kívüli bíróságokra nem tud hatni, az európai bíróságokhoz fordulhatunk, egyelőre.

Heindl Péter szerint fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország kilép azon országok közül, akik alávetik magukat a strasbourgi bíróságnak.

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Sajnálatos módon nagyon kevés beadvány kerül a strasbourgi bíróság elé a tapasztalatai szerint.  Az állam által okozott jogsérelmek nem megoldottak, az LMBTQ emberek ezt különösen sokszor megtapasztalhatták, folytatta. Ezért lenne fontos minél több ügyet Strasbourgig vinni. „Éljenek az emberi jogok!” és „éljen a magyar szabadság!”, hangzott el a beszéd végén.

Ezután Derek Westfall, a budapesti amerikai nagykövetség misszióvezető-helyettese beszélt. Beszéde elején felhívta figyelmet azokra a diplomata kollégáira, akik szintén a helyszínen tartózkodnak. Volt jelenlévő a holland és a brit nagykövetségtől is. Ezután angolról tört magyarra váltott. Az Egyesült Államok nevében gratulált a Pécs Pride szervezőinek. Országa büszkén vállalja, hogy az LMBTQ-jogok emberi jogok, vallotta.

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Következőként Ottó Dániel szavalta el verseit. A szavalás előtt „legeslegnyilvánosabb coming outjáról” beszélt, és arról is nyíltan vallott, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatták és kényszerbetegséggel diagnosztizálták. Fontosnak tartja, hogy ne kelljen olyan országban élnie, ahol titkolózni kell az embereknek. A költő unikornis jelmezben szavalt a színpadon, ezért azt is mondta végül, hogy mindenki merjen unikornis lenni. „Béke, szeretet és unikornis”, zárta beszédét.

Fotó: Mérce / Müller Tündér

A menet indulása előtt egy perces néma csenddel emlékeztek meg a homofóbia és a transzfóbia áldozatairól.

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Fotó: Mérce / Müller Tündér

 

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Fotó: Mérce / Müller Tündér

Címlapkép: Mérce