Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára vezetésével alakít árnyékkormányt a DK

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az elmúlt hetekben számos alkalommal tudatta követőivel a Facebookon hogy készül valamire. A pártelnök többször is versbe szedve, vélhetően irodalmiasnak szánt formában többször is utalt arra, hogy pártjának tagságával együtt meglehetősen elégedetlen az ország vezetésével és állapotával.

A nagy készülődésnek meg is lett az eredménye, miszerint a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, pártja egykori miniszterelnök-jelöltje vezetésével árnyékkormányt alakít.

Az árnyékkormányt Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke jelentette be a párt elnökségi ülése után a Facebookon. A bejelentés az alább tekinthető meg.

Molnár szerint a kormány korábbi ígéreteivel szemben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb megszorítócsomagját vetette ki a társadalomra, ráadásul még az uniós források sem érkeznek meg – és ez így is marad, míg Orbán Viktor van hatalmon.

Emiatt a DK szerint az ellenzék „morális kötelezettsége” alternatívát mutatni, ezért kérték fel a legnagyobb ellenzéki pártként Dobrev Klárát, hogy „mutasson kiutat, alternatívát” miegymást, tehát alakítson árnyékkormányt és árnyék-miniszterelnökként „készüljön fel a kormányzásra”.

Molnár méltatta Dobrev kvalitásait, miszerint számtalan jó tulajdonsága mellett dolgozott a közigazgatás különböző szintjein, az EP alelnöke, öt nyelven beszél.
A legtöbbeknek bizonyára nem okoz különösebb meglepetést, hogy Dobrev elvállalta az árnyék-miniszterelnöki pozíciót.

Dobrev vasárnap sajtónyilvános rendezvényen fog beszélni céljairól, majd hétfőn mutatja be árnyékminisztereit, akiknek segítségével a Demokratikus Koalíció várakozásai szerint megmutatja a kiutat a megélhetési válságból és a többi dologból, amivel a DK nem ért egyet. Azt egyelőre nem tudni kik alkotják majd az árnyékkormányt, de vélhetően a DK politikusai közül kerülnek majd ki a tisztviselők.

Molnár hangsúlyozta, hogy a Dobrev-árnyékkormány lesz Magyarország első valódi árnyékkormánya, utalva arra, hogy korábban több politikai csoportosulás is próbálkozott ilyesmivel, legutóbb például Márki-Zay Péter állított össze hasonló szervezetet, mikor még az ellenzék miniszterelnök-jelöltje volt.

Más országokban ugyanakkor komoly hagyománya van az ellenzéki árnyékkormányoknak. Az Egyesült Királyságban például évtizedek óta felállít ilyen szervezetet az épp ellenzékben lévő párt, hogy politikai vízióit és elveit ily módon közvetítse a társadalom felé, egyszersmind bizonyítsa kormányzóképességét.

Vélhetően a DK is hasonló célokkal vág bele az árnyékkormányzásba, amivel ellenzéken belüli pozícióját is erősítheti, azt a képet sugallva, hogy az ő politikusaik állhatnak leginkább helyt kormányzati pozíciókban.

Címlapkép: Mérce fotó