Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd gyűjtést szervez az engedetlenkedő tanároknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Párbeszéd gyűjtést szervez a polgári engedetlenkedő tanároknak – adta hírül Facebook-oldalán Szabó Rebeka, a párt zuglói alpolgármestere.

,,Az elmúlt napokban több iskola tanárai álltak ki a tisztességes megélhetésük és így az oktatás színvonala miatt, és sok helyen a diákok és szülők is demonstráltak mellettük. A Tankerület és a kormány gyalázatos fenyegetőzéssel, a miskolci Herman Ottó Gimnázium esetében az igazgatóhelyettes felmentésével próbálta megfélemlíteni a tanárokat. „

Amint az ismert múlt héten a tankerületek sorra küldték ki névre szóló leveleiket az engedetlenkedő tanároknak, amiben kirúgással fenyegették a tiltakozó pedagógusokat. A miskolci tankerület pedig felmentette Dezsőfi Györgyöt, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.

,,A Párbeszéd már beadta a 45 %-os béremelésről szóló javaslatát, de az Orbán-kormány szokásos pökhendi elutasítását látva ez nem elég. Ezért gyűjtést hirdetünk a PDSZ számára, hogy abból tudják finanszírozni a sztrájkoló, vagy polgári engedetlen tanárok fizetés kiesését.”

Budaörs is támogatja a az engedetlenkedő tanárokat, a városi testület ötmillió forintot küld az Illyés Gyula Gimnázium alapítványának. A plusztámogatást a polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógusok segítésére használhatják fel, ha anyagi szankciók érnék őket- derült ki a város közleményéből.

A többletforrást a budaörsi testület nagy része támogatta, csak a három fideszes képviselő tartózkodott. Dr. Czuczor Gergely, a Fidesz–KDNP képviselője elismerte, hogy nem keresnek eleget a tanárok, de a tiltakozásokat nem támogatja. Véleménye szerint az országnak most nincs forrása a probléma rendezésére, és az EU-tól várnak pénzt erre. Majd hozzátette, hogy szerinte nem lenne szabad biztatni a tanárokat a szembenállásra. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás szerint erkölcsi kötelességük, hogy a szolidárisak legyenek a megfenyegetett tanárokkal.

Múlt héten az országban számos iskolában zajlottak tiltakozási akciók.  Hétfőn a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát reggel 8 és 10 óra között, mellettük a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Komáromban működő Petőfi Sándor Általános Iskola, a Szentistvántelepi Általános Iskola, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai, a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, az Ócsai Bolyai János Gimnázium tanárai és a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai csatlakoztak a tüntetéshez, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a tanárok pedig egész nap sztrájkoltak. Utóbbiak délelőtt a budapesti Nyugati térre mentek, ahol flashmobot tartottak. Szerdán a Kispesti Károlyi Gimnázium tanárai engedetlenkedtek, valamint a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is sztrájkoltak a pedagógusok. Pénteken pedig a Radnóti Miklós Gimnáziumban a nevelőtestület kétharmada vett részt a polgári engedetlenkedésben.

 

Címlapkép: Dián Ákos