Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kénytelen volt visszakozni Izrael a szerelmi nyilatkozattételi botrányban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Izrael állama tovább szigorította nemrég a megszállt Ciszjordániai területekre való beutazást, illetve az ott működő egyetemek és főiskolák működését. A szigorítás több eleme széleskörű felháborodást váltott ki, így az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomására el kellett tekinteniük tőlük, bár egy sor szigorítás így is érvényben maradt.

Az eredeti határozat szerint a beutazni kívánó külföldiek kötelesek lettek volna 30 napon belül hivatalosan bejelenteni az izraeli hatóságoknak, ha romantikus kapcsolatban állnak valakivel Ciszjordániában.

Ráadásul a szigorítás előre meghatározott kvótához kötötte volna a ciszjordániai felsőoktatási intézmények külföldi előadói és hallgatói belépéseinek számát.

Ezen pontok miatt az EU és az USA is felvette a kapcsolatot vezető izraeli tisztségviselőkkel, főként az akadémiai korlátozások miatt. Izrael végül vasárnap egy átírt verzióban tette közzé az új megkötéseit a ciszjordániai beutazásokkal kapcsolatban, így a párkapcsolatokra és az egyetemi kvótákra vonatkozó részeket törölték.

Ám így is érvényben maradt egy sor szigorítás, így Izrael továbbra is korlátozza a palesztin főiskolákat és egyetemeket, amelyek azzal a feltétellel foglalkoztathatnak csak külföldi előadókat, ha azok doktori címmel rendelkeznek, illetve nekik is csak bizonyos tárgyakat szabad tanítaniuk. Az új szabályok szerint a külföldi oktatóknak az első 27 hónapos oktatói tevékenységük után kilenc hónapra el kell hagyniuk az országot. A hallgatók legfeljebb négy évig maradhatnak Ciszjordániában, ha alapdiplomát szereznek, és öt évig, ha doktori vagy posztdoktori fokozatot szereznek.

A HaMoked – Center for the Defense of the Individual (Központ az Egyén Védelméért) júniusban petíciót nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz a rendeletek ellen 19 kérelmező nevében, akik között olyan palesztin családok is vannak, akik nem tudnának a továbbiakban is együtt élni, valamint egy üzletember és egy orvos nevében, aki nem tudnák majd folytatni az orvosi képzését.

Az állam azt válaszolta, hogy úgy döntött, szeptember 5-re halasztja a hatályba léptetést, mert még nem született döntés az eljárással kapcsolatban benyújtott összes kifogásról.

Ennek következtében a Legfelsőbb Bíróság idő előttiség miatt a beadványt eleve elutasította.

„A polgári közigazgatás valóban kivett a rendeletekből a legbotrányosabb elemek közül többet, az alapvető probléma azonban továbbra is fennáll: Izrael családok ezreit fogja megakadályozni abban, hogy együtt éljenek, ha az egyik partner külföldi, az égbekiáltóan politikai demográfiai tervezés miatt”

– mondta Jessica Montell, a HaMoked ügyvezető igazgatója.

(Haaretz.com)
Címlapkép: Facebook