Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil siker a Balaton-parton: visszavonták a balatonföldvári strandot kettévágó vitorláskikötő építési engedélyét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kétéves pereskedést követően hétfőn hatályon kívül helyezte a Pécsi Közigazgatási Bíróság a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte volna a Nyugati strand területére építendő, 175 vitorláshajó befogadására alkalmas kikötő létesítését – erről a Mosolygó Balatonföldvár nevű helyi civil csoport számolt be a Facebookon.

A beruházás ellen több civil szervezet is tiltakozott, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület pedig perre is ment, mert nem szerették volna, hogy a jelenleg ezrek használta strandon 175 hajótulajdonos érdekeit szem előtt tartva 1,6 milliárd forintból kikötő épüljön. Mint sok más hasonló projekt esetében, a Fideszes vezetésű önkormányzat itt  is a veszélyhelyzeti egyszemélyi döntési lehetőséget kihasználva vette napirendre jött a monstrum építésével kapcsolatos terveket.

A Népszava februárban arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt mérete az eredeti tervekhez képest jelentősen „megnőtt”. A kezdetben 2,3 hektár vízfelületű, összesen 2,8 hektáros, 175 hajó befogadására alkalmas kikötőről és két, 311, illetve 225 méteres, a Balatonba nyúló mólószárról szóló tervekből papaíron még nagyobb építmények lettek: az új tervben a hosszabbik móló 380 méteresre nőtt volna, a kikötő területe pedig 3,5 hektárra, a medret az építkezés kezdetekor 60 centiméter mélyen tervezték volna kikotorni. 

A kikötő mindkét verzióban teljesen kettévágná a strandot. Ráadásul felmerült, egyáltalán fürdésre alkalmas lesz-e a terület, ugyanis a törvény szerint fürdőhely esetében a vízen 100, a parton 10 méteres védőterületet kell kijelölni, míg kikötő 100 méteres körzetében tilos fürdeni.

A projekt annak ellenére kapott vízjogi engedélyt idén februárban, hogy a tiltakozó civilek szerint a terület besorolása strand, így maximum a 10 százalékát lehet beépíteni, 65 százaléknak pedig zöldterületnek kell lennie. A Mosolygó Balatonföldvárért arra is hivatkozott a periratban, hogy az engedély nem írta elő a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt, elmaradt a társadalmi egyeztetés, valamint a Helyi Építési Szabályzat tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását.

Mint a civilek írják, a bíró a helyi építési szabályzatban foglaltak alapján hozta meg döntését.

A helyiek véleményével összhangban úgy ítélte meg, ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik, és az építendő két mólószár által bekerített területen fürdeni tilos, tehát közel 100 méter partszakasz fürdőzésre alkalmatlanná válik.

A Mosolygók azt írják, ők nem kikötőellenesek, csupán a tervezett kikötő helyszínét kifogásolták. „Az eljárás során az évi negyvenezer strandlátogató érdekeit képviseltük a 175 hajótulajdonos bérlővel, a tulajdonossal és a Balatonföldvári Önkormányzattal szemben. Örülünk, hogy a negyvenezer strandlátogató érdekei érvényesültek egy szűk csoportéval szemben” – teszik hozzá.

A civilek egyébként a Balaton-védők nemrég elhunyt legandás alakjának,  Dr. Hajósy Adrienne-nek ajánlották a nyertes pert, „ akinek szakmai és emberi kvalitásai megalapozták, és elősegítették az igazság érvényre jutását, aki ezt a döntést sajnos már nem érhette meg”.

Címlapkép: : Balatonföldvár West Beach, main entry, rentable electric scooters - Rákóczi Ferenc Street, [[:en:Balatonföldvár|Balatonföldvár]], [[:en:Somogy County|Somogy County]], [[:en:Hungary|Hungary]].}}{{hu|1=: Nyugati strand Új (2015 körüli) bejárati épület A két háború között (kb. 30-as évek) készült a Preisich Gábor (Molnár Pál és Vadász Mihály) által tervezett földvári strandfürdő (epíteszforum.hu) Ez volt?? - [[:hu:Somogy megye|Somogy megye]], [[:hu:Balatonföldvár|Balatonföldvár]], Rákóczi Ferenc utca kb 31{{Object location|46|50|56.51|N|17|52|10.94|E|dim:20}}