Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ötödik egymást követő hónapban süllyed az ENSZ élelmiszerár-indexe, az élelmiszerek ára mégis rohamosan nő

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) élelmiszerár-indexe már az ötödik egymást követő hónapban süllyedt. A BBC arról ír, hogy ezáltal világszinten enyhülhet a megélhetési költségek drasztikus emelkedése.

Az index augusztusban alacsonyabban állt, mint az ukrajnai orosz invázió előtt. Jelesül a márciusi 159,7-es rekordmagas értékhez képest 138 pontra süllyedt, ám még mindig 10 ponttal az egy évvel ezelőtti szint felett van.

Amiatt jelentős mutató ez, hiszen a háborúban álló felek a legjelentősebb exportőrei a napraforgóolajnak, kukoricának és búzának. Ezek pedig jelentős szerepet játszottak az élelmiszerárak rohamos növekedésében.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ukrán kikötők újbóli megnyitását célzó, az ENSZ által támogatott júliusi megállapodás enyhítette a gabona és a növényi olaj árát.

A FAO mutatója egyben arról is számot ad, hogy a többi élelmiszer, így a tejtermékek, a hús és a cukor ára is csökkent. Ez részben annak tudható be, hogy számos országban az infláció miatt csökkent az élelmiszerek utáni kereslet.

A BBC megjegyzi, hogy bár az élelmiszerár-index csökkent, ez még nem érezteti a hatását – egyelőre nem látni az infláció enyhülését, s kiváltképp az élelmiszerek ára továbbra is nő. A magyarázat abban lelhető fel, hogy az árváltozások hatása még nem csillapodott le, az ellátási láncok továbbra is problémákkal küzdenek, s az inflációt újabb tényezők is gerjesztik, így a pakisztáni áradások és az európai hőhullámok.

Ezen a héten az eurózóna arról számolt be, hogy augusztusban az infláció éves szinten 9,1% volt. A legnagyobb mértékben, 38,3%-kal az energia járult hozzá az inflációhoz, de a feldolgozatlan élelmiszerek ára is 10,9%-kal nőtt.

Magyarországon sem más a helyzet. Legutóbb arról írtunk, hogy október elsején járnak le az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopok, s ez további jelentős áremelkedéssel járhat. Magyarországon 30 százalék körüli az élelmiszerek árdrágulása, míg a környékbeli országokban 14-15 az elmúlt évhez képest – igaz, Magyarországon a drágulás alacsonyabb bázisról indult. Legutóbb, szeptembertől a tojás termelői ára emelkedett meg jelentősen, nettó árban kifejezve tojásonként 10 forinttal. Ugyanakkor ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy ennyivel lesz drágább a tojás darabja a boltban. A 444.hu írásából kiderül, a fogyasztói árra ugyanis a termelőknek nincs ráhatása, az már a cégek árpolitikáján múlik.

(BBC, Mérce, 444.hu)
Címlapkép: Kishegyesi (Vajdaság) föld aratás után. (Forrás: Kocsis Árpád / Mérce)