Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kifli megteszi a kata-károsult futárokért azt, amit a Foodpanda és a Wolt nem hajlandó

Ez a cikk több mint 1 éves.

A nagyobb ételfutár cégek között eddig egyedüliként jelentette be a mai napon a Kifli.hu, hogy felveszi a kata-módosítás miatt nehéz helyzetbe került futárait. A Wolt és a Foodpanda kompenzációs ajánlataival szemben a cseh cég szeptembertől, miután az eddig alvállalkozókként dolgozó futárok már nem tudnak a vállalatnak számlázni, alkalmazotti viszonyt kínál nekik.

Klekner Péter ügyvezető bejelentette, hogy a cég reagál a katás adózás teljes átalakítására, alkalmazotti munkaviszonyban is felvesznek dolgozókat. Az újonnan érkező futárok bruttó 30 ezer indulási bónuszt is kapnak az első hónap után. A sikeres jelentkezéshez B kategóriás jogosítvány és 1,5 éves balesetmentes vezetési tapasztalat szükséges – írta a cég.

A Kifli.hu jelenleg 300 futárral dolgozik, ezt a létszámot szeretnék 120-szal bővíteni

– mondta el a HVG-nek a társaság.

Amint arról beszámoltunk bevásárlás kiszállító céggel ellentétben a két legnagyobb hazai ételházhoszállítással foglalkozó vállalat, a finn Wolt és a német Foodpanda csak béremeléssel és kompenzációs rendszerrel segítenek a katából átalány adózásba átkényszerített dolgozóknak.

A Wolt új rendszerben ha egy futár százhuszonöt címre szállít ki egy hónapban, tízezer forintos kompenzációban részesül, míg háromszáz címért harmincezer forint, hatszáz címért nyolcvanezer forint, nyolcszáz címért százhúszezer forint jár majd.

A kompenzáció nem vonatkozik a Bt.-n, Kft.-n vagy szövetkezeten keresztül dolgoztatott futárokra.

Pedig a szövetkezeti modell számos más előnnyel járhatna a futárok számára, amelyek hosszú távon nem állnának a Wolt érdekében. Ilyen előny például, hogy a szövetkezet egységesen intézheti könyvelői ügyeit, vagy akár a betegszabadságot és a munkaeszköz javítását is garantálhatja.

A kata-törvényről itt, a futárok kizsákmányolásáról pedig itt írtunk hosszabban.

(HVG)

Címlapkép: Kiss Soma Ábrahám / Mérce