Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők fogadták Palkovicsot Szegeden, nehéz helyzetbe kerülhetnek az OMSZ vezetői a meteorológus szakszervezet szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Az OMSZ vezetők statáriális felmentése a közvéleményben joggal váltott ki ellenérzést. Tiltakozunk az indokolatlan és elfogadhatatlan döntés ellen!”

állt ki két szakszervezeti tömörülés – a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek azonnali hatályú elbocsátása ellen.

Az érdekvédők közös nyilatkozatukban emlékeztetnek: az OMSZ a Nemzetközi Meteorológiai Világszervezet által elismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező 150 éves intézmény, melynek komoly tekintélye van az időjárás tudománnyal foglalkozók körében. A szakmában dolgozók pedig igencsak képzett – többdiplomás, idegen nyelven beszélő, az informatika világában jól boldoguló – szakemberek, akik a tudományhoz méltóan, a politikától függetlenül, a nemzetközi protokollokat betartva végezték a munkájukat az augusztus 20-ai tűzijáték előkészítése során is.

A tűzijáték logisztikai folyamatát azonban a kormány által felhatalmazott operatív törzs koordinálta, az pedig számukra is világos volt a meteorológusok jelzései alapján, hogy az éppen aktuális időjárási körülmények között pontosabb döntést lehetne hozni néhány órával később, az operatív törzs azonban ragaszkodott a délben meghozandó döntéshez.

„Nyilván az Operatív Törzsön nagy nyomás volt, hogy mikor hozza már meg a döntést. Ugyanakkor ez a felelős, állam által felhatalmazott testület nem háríthatja át a felelősséget más szervre, mint ahogy az operációt végző professzor sem bízhatja a legfontosabb döntést az asszisztensére”

– írják.

A Meteorológus Dolgozók Szakszervezete elnöksége külön közleményt is eljuttatott szerkesztőségünkhöz, melyben arra is felhívják a figyelmet:

„A méltán családbarátnak vélt kormány ítéletével most egy háromgyermekes súlyos fogyatékossággal élő gyermek nevelését vállaló családot sodor megélhetési válságba. A kormány döntése közvetetten befolyásolja a Meteorológiai Világszervezet Európai régiójának működését, ahol az OMSZ elnöke régió vezetői feladatokat lát el.”

Az érdekvédők a következő kérdésekre várják a választ Orbán Viktor miniszterelnöktől:

  • Mely jogszabály alapján próbálta az operatív törzs felügyeletét ellátó miniszter a tűzijáték megtartásáról szóló végső döntést az OMSZ elnökének delegálni?
  • Mely okok miatt nem lehetett a tűzijáték megtartásáról szóló döntést későbbre halasztani az időjárás előrejelzésben rejlő bizonytalanság minimalizálása érdekében?
  • Miért kellett egy szakmai szervezet presztízsét valótlannak tűnő indokokra hivatkozva csorbítani?
  • Miért kellett a feladatát maradéktalanul ellátó OMSZ személyi állományának munkáját pellengérre állítani?

A szakszervezetek arra is emlékeztettek, hogy a kormány által hirtelen szakmai hiányosságokkal vádolt OMSZ és egyes vezetői az elmúlt években komoly szakmai elismeréseket kaptak, így a vezetői felmentésekről szóló azonnali hatályú döntések „derült égből villámcsapásként” érték a meteorológus szakmát.

Üdvözlik ugyanakkor, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke úgy döntött, vizsgálóbizottságot hoznak létre a tapasztalatok teljes körű összegyűjtése és elemzése érdekében.

Egyébként míg az MTA inkább az ügy kivizsgálásának fontosságát hangsúlyozza, az Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport, a Stádium 28 Kör és az Akadémiai Dolgozók Fóruma is kemény hangvételű nyilatkozatban állt ki az OMSZ mellett.

„Leváltották és elbocsátották azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, félreérthetetlen és tagadhatatlan ok-okozati összefüggésben a Szolgálat augusztus 20-i előrejelzésével. Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak, valószínűek lehetnek. Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez.”

fogalmazott a Stádium 28 Kör.

„A meghozott döntést annál is inkább felháborítónak tartjuk, mert a műszaki kérdésekkel (egykor) foglalkozó Palkovics Lászlónak ‒ publikációi tanúsága szerint legalábbis ‒ tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével. Palkovics László már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást. A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő”
– olvasható az Akadémiai Dolgozók Fórumának mindezt határozottan elutasító nyilatkozatában.
A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) szintén maximális szolidaritást vállal az OMSZ dolgozóival, és elítél minden tudományos
szervezetekkel kapcsolatos, a szakmai szempontokat a politikaiak mögé helyező
cselekedetet. Valamint kritikusabban áll az MTA által kezdeményezett vizsgálathoz is, mely nélkül az akadémia elnöke szerint nem tudnak állást foglalni.
„Az OMSZ vezetőit a Magyar Tudományos Akadémia egyik rendes tagja bocsátotta el, ezért a TDDSZ reméli, hogy az MTA elnökének kérésére nemcsak az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága, hanem az MTA Tudományetikai Bizottsága is állást foglal az augusztus 20-i előrejelzés és az OMSZ két vezetőjének menesztése kapcsán”
– írják.
Egyre nagyobb az ügy nemzetközi visszhangja is. Amellett, hogy világszerte bejárta a sajtót Palkovics döntése, 42 ország meteorológusai is kiálltak magyar kollégáik mellett.
„Közösségünk megdöbbenve értesült arról, hogy két magyar kollégánk elveszítette az állását, pusztán azért, mert megfelelően végezték a munkájukat.”

közölte a Climate Without Borders nemzetközi szervezet.

Palkovics László eközben köti az ebet a karóhoz. Az OMSZ vezetőinek „tervezett” leváltását újabban azzal magyarázza, hogy klímakutatással bővítené a meteorológiai szolgálat hatáskörét, amiben nem számít a régi vezetők közreműködésére. Bár a kormányzati narratíva szerint az OMSZ szakmai teljesítménye kapcsán már régóta kifogások merültek fel, ezt sem a Mércén, sem a nyilvánosságban másutt megszólaló meteorológusok nem tudták megerősíteni. Ahhoz képest pedig, hogy Gulyás Gergely miniszter elmondása szerint az augusztus 20-ai „téves” előrejelzés „az utolsó utáni csepp volt a pohárban”, nem volt kit kinevezni az elbocsátott vezetők helyére, így most átmenetileg a meteorológiai végzettséggel nem rendelkező Hanyecz Lászlót bízták meg az intézmény vezetésével, aki nem mellesleg az egyetlen vezető az OMSZ-ben, aki nem csatlakozott aláírásával kollégái állásfoglalásához.
Frissítés 13:06
A miniszter ma Szegeden tartott előadást – stilszerűen a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén. A HVG és a Telex tudósítása szerint a helyszínen esernyős tüntetők várták Palkovicsot, majd a Süss fel napot énekelték távozásakor. A két napja még sajtónyilvánosnak tűnő rendezvényre a sajtót nem engedték be, így azt nem tudhatjuk, miről tartott beszédet, de kifele menet azért válaszolt néhány sajtókérdésre, igaz, semmi érdemlegeset nem árult el.

Esernyőkkel fogadták tüntetők Palkovics László innovációs minisztert Szegeden az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátását követően. Forrás: VVL / facebook

Esernyőkkel fogadták tüntetők Palkovics László innovációs minisztert Szegeden az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátását követően. Forrás: VVL / facebook

„Az OMSZ egy állami szerv és úgy gondoltam, nem velük akarok együtt dolgozni” – mondta az elbocsátott vezetőkről Palkovics, hozzátéve: ő munkáltatóként járt el. A miniszter azt is mondta, hogy az operatív törzs ugyanúgy felelős a tűzijáték lefújásáért. Ennek ellenére a Mandinernek arról beszélt néhány nappal ezelőtt, hogy az operatív törzs munkáján nincs mit kivizsgálni, csupán arra keresik a választ, miért nem jött be a meteorológusok jóslata augusztus 20-án.

Frissítés 13:43

Úgy tűnik, az MTI (nem meglepő módon) bejutott a zárt ajtók mögé, ahol Palkovics állítólag az OMSZ átalakításáról tartott előadást. A távirati iroda tudósítása szerint a miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van. A miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét, ehhez 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítanak.

Címlapkép: VVL - Veritas Virtus Libertas