Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalmas kihívások elé állítja az új iskolaév a szülőket

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szülők legkevesebb 10 százaléka kölcsönt vesz fel, hogy a gyermekét szeptemberben elindíthassa az iskolába – derült ki a Pénzcentrum által készített felmérésből.

A gazdasági lap arra volt kíváncsi, hogy a szülőknek mekkora terhet jelent az iskolakezdés, milyen költségekkel számolnak, s az infláció milyen mértékben terheli meg a háztartást. A Pénzcentrum honlapján végzett kutatásban közel 9 ezren vettek részt, s ez a sokaság már elegendőnek tetszik ahhoz, hogy egy bizonyos osztály körében általános képet kaphassunk a kisgyermekes szülők nehézségeiről. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel a kutatás online készült, s elsősorban a gazdasági lap olvasóit célozta, az áramszegénységgel küzdő, az internethez nehezen hozzáférő populáció küzdelmeiről nem alkothatunk fogalmat általa.

A Pénzcentrum a kutatásában arra jutott, hogy a csaknem 9 ezer válaszadó szülő többsége megtakarításokkal előre készül a tanévre. A válaszadók közül minden tizedik  kénytelen bankkölcsönt felvenni. Aki azonban a bank által várt követelményeknek nem tud eleget tenni, a családhoz vagy a barátokhoz fordul, hogy a gyermekét elindíthassa az iskolába.

A 3-nál több iskolás gyereket nevelők majdnem 20 százaléka mondta azt, hogy adóssággal indul a tanév.

A legjelentősebb költséget az informatikai eszközök jelentik. Újat vásárolni ezekből igen kevesen szándékoznak. A válaszadók mindössze 16 százaléka jelezte, hogy új számítógépet fog venni, hogy a gyermek hozzáférhessen azokhoz az online platformokhoz, amelyek a tanulást segítik, vagy amelyeket az online oktatás folyt.

Nagy terhet jelent a szülőknek az iskolatáska is. A szülők 60 százaléka nem is tervezi lecserélni a tavalyi hátizsákot, s akik újat vesznek, ők is a legolcsóbbat keresik. A válaszadók 21 százaléka 10 ezer és 15 ezer forintot tervez iskolatáskára költeni, s pusztán 18 százalékuk engedheti meg magának, hogy drágább, s vélhetőleg tartósabb táskát vegyen.

A gazdasági lap szerint az infláció a legjobban a papíreszközök közt érezteti a hatását. A papír árának drasztikus emelkedése miatt körülbelül 30-50 százalékkal lesznek drágábbak a füzetek és rajzlapok, vagyis minden papírból gyártott tanszer. Míg eddig ezeknek a megvásárlása nem okozott gondot a családoknak, most kétszer is meggondolják, milyen füzetekkel indítják útjára a nebulót. Az áremelkedés azonban nemcsak a papírszereken hagyja nyomát: az iskolatáskák, tolltartók, írószerek is sokkal többe kerülnek, a nagykereskedők 15-30 százalékos drágulással kalkuláltak az idei tanévre.

Így lehet, hogy a válaszadók 36 százaléka esetében a tavalyi tolltartó szolgálja majd az idei évet is, a szülők közel fele nem fog új tornaruhát, kétharmaduk pedig új iskolatáskát vásárolni. Új füzetei sem lesznek minden diáknak: 11 százalékuk a tavalyiakat fogja felkutatni.

Azonban nemcsak a szülőknek okoz gondot az iskolakezdés, hanem a tanároknak is, akiknek a fizetésemelését nem rendezte a kormány. A pedagógus-szakszervezetek és az oktatási kormányzat közötti legutóbbi egyeztetés augusztus 10-én teljes kudarccal zárult, így már a harmadik tanítási napon több intézményben leállhat a tanítás.

(Pénzcentrum, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán