Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brazília elnöki székének várományosa súlyos árat fizettetne az Amazonast irtó vállalkozókkal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Határozott lépéseket jelentett be Luiz Ignácio „Lula” da Silva baloldali politikus az Amazonas vidékének védelmében arra az esetre, ha a papírforma szerint az októberben kezdődő brazil elnökválasztáson ő nyerne.

A korábban koholt vádakkal éppen a Bolsonaro által megnyert választások előtt börtönbe zárt exelnök megígérte, hogy megerősíti annak a térégnek a rendőrségét, ahol nemrég egy brazil őslakos-kutatót, Bruno Pereira-t, és egy brit újságírót, Dom Phillips-et különös kegyetlenséggel meggyilkoltak, amikor a két szakember az épp Amazonas pusztulását kutatta.

Lula szerint ők

„egy barbár mészárlás áldozatai, olyan mészárlásé, amelynek soha többé nem szabadna megtörténnie Brazíliában.”

A brit Guardian kérdésére, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az esőerdők és azok őslakosainak védelmére, az elnökjelölt kifejtette, hogy külön őslakos minisztériumot hozna létre, valamint visszaállítaná a Bolsonaro által szerinte szándékosan kivéreztetett környezetvédelmi ügynökséget, az Ibama-t.

Lula arra is ígéretet tett, hogy visszaszorítja azt a többezer illegális aranybányászt, akik Bolsonaro hatalomra jutása óta elözönlötték az Amazonas őslakosok által lakott térségeit, amely bányászok áldatlan tevékenységéről tudósított a nemrég meggyilkolt brit újságíró is.

„Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy szóját ültessünk. Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy kukoricát ültessünk. Egyetlen fát sem kell kivágnunk ahhoz, hogy cukornádat ültessünk vagy szarvasmarhát neveljünk”

– jelentette ki határozottan.

Az októberi választások előtt igen feszült a hangulat Brazíliában, ahol Bolsonaro egyik támogatója a saját születésnapi ünnepségén gyilkolta meg a Munkáspárt egyik tagját, ahogyan arról a Mérce is beszámolt.

Az ügy komoly visszhangot váltott ki a brazil politikában, a Munkáspárt szerint Jair Bolsonarót komoly felelősség terheli a gyilkosságban, hiszen az elmúlt években nemcsak hogy megkönnyítette a fegyverhez jutást, de folyamatosan politikai ellenfelei ellen hergeli az őt fanatikusan követő támogatóit, akik közül egyesek feljogosítva érzik magukat arra, hogy erőszakhoz folyamodjanak a gazdaságpolitikai és járványkezelési hibái mellett szexista, rasszista és az 1964 és 1985 közötti, az USA támogatásával hatalomra került brutális katonai diktatúra vezetőit méltató kijelentései miatt is kritizált elnök bírálói ellen.

Ennek lett az eredménye az is, hogy június hetedikén Rio de Janeiróban egy férfi házi készítésű bombát dobott egy Lula-párti rendezvény résztvevői közé. A kampány elharapódzását látván a 76 éves elnökjelöltnek nyilvános megjelenései alkalmával egyes esetekben már golyóálló mellényt is viselnie kell.

Ez utóbbiról Lula amúgy így nyilatkozott:

„Nincs időm ezen gondolkodni. Annyira megszállottja vagyok annak, hogy megnyerjem ezeket a választásokat, hogy megpróbálhassam rendbe hozni ezt az országot… hogy semmi mással nem foglalkozom.”