Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro egyik híve meggyilkolt egy baloldali aktivistát, egyre súlyosabb a politikai megosztottság Brazíliában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Brazíliában októberben történelmi jelentőségű elnökválasztást tartanak, melyen a szélsőjobboldali, autoriter intézkedéseit neoliberális gazdaságpolitikával vegyítő államfő, Jair Bolsonaro  első számú kihívója a közbeszédben  Lulaként ismertté vált Luiz Ináció da Silva, aki a baloldali Munkáspárt ( Partido dos Trabalhadores-PT) színeiben 2002 és 2010 között vezette a világ hetedik legnépesebb országát. Bár a jóléti intézkedéseiről ismertté vált Lula egy politikai ellenfelei által motivált, számos problémát felvető korrupcióellenes nyomozás eredményeképp másfél évet börtönben töltött, ám ez sem különösebben ártott a népszerűségének, előnye Bolsonaróval szemben több mint tíz százalék a közvélemény-kutatásokban. Azonban a kampány igen feszült hangulatban zajlik és rég nem látott szinteket üt meg a politika motiválta erőszakos cselekmények száma.

Erre szolgáltat példát egy szombati eset is, amikor is Bolsonaro egyik támogatója a saját születésnapi ünnepségén gyilkolta meg a Munkáspárt egyik tagját.

A tragédiára a brazil-argentin-paraguayi hármashatár mentén fekvő 258 ezres városban, Foz-do-Iguaçu-ban került sor. Az áldozat, a PT helyi vezetőjének számító Marcelo Arruda az ötvenedik születésnapját ünnepelte az otthonában, melyet a Munkáspárt szimbólumaival és Lula-ról készült képekkel díszített fel.

A börtönőrként dolgozó elkövető, Jorge Guaranho az autójával hajtott el az ünnepség előtt, ám látván a politikai témájú dekorációkat, hívatlanul belépett Arruda otthonába és fenyegetőzni kezdett, kijelentvén, hogy „Mi itt Bolsonarót támogatjuk” (a 2018-as elnökválasztáson a szélsőjobboldali elnök a Foz-do-Iguaçu-nak otthont adó Paraná államban igen jelentős győzelmet aratott), és egy jelenlévő újságíró elmondása szerint fegyvert is fogott a partin egybegyűltekre, miközben Lulát sértegette. Némi vita után Guaranho elhagyta a helyszínt, de 15-20 percen belül visszatért és két lövést adott le Marcelo Arrudára, aki belehalt a sérüléseibe. A támadás során Guaranho maga is súlyosan megsérült, ugyanis a civilben biztonsági őrként dolgozó Arruda három lövést is leadott rá a támadás során.

Az ügy komoly visszhangot váltott ki a brazil politikában, a Munkáspárt szerint Jair Bolsonarót komoly felelősség terheli a gyilkosságban, hiszen az elmúlt években nemcsak hogy megkönnyítette a fegyverhez jutást, de

folyamatosan politikai ellenfelei ellen hergeli az őt fanatikusan követő támogatóit, akik közül egyesek feljogosítva érzik magukat arra, hogy erőszakhoz folyamodjanak a gazdaságpolitikai és járványkezelési hibái mellett szexista, rasszista és az 1964 és 1985 közötti, az USA támogatásával hatalomra került brutális katonai diktatúra vezetőit méltató kijelentései miatt is kritizált elnök bírálói ellen.

Ennek lett az eredménye az is, hogy június hetedikén Rio de Janeiróban egy férfi házi készítésű bombát dobott egy Lula-párti rendezvény résztvevői közé. A kampány elharapódzását látván a 76 éves elnökjelöltnek nyilvános megjelenései alkalmával egyes esetekben már golyóálló mellényt is viselnie kell.

Bolsonaro a Foz-do-Igua-ban történt gyilkosságra is igen meghökkentő módon reagált a Twitterén, kijelentvén, hogy azok, akik elfogadhatónak tartják a politikai erőszakot, „inkább csatlakozzanak a baloldalhoz”. Az elnök – aki régóta beszél arról, hogy ellenfelei csak csalással győzhetnék le őt az októberi elnökválasztáson, amely esetben nem lenne hajlandó átadni a stafétát utódjának – egyébként annak ellenére sem mutat különösebb megértést a politikai ellenfeleket ellenségként lefestő narratívák jelentette veszélyekkel szemben, hogy a 2018-as kampány során kis híján belehalt egy ellene elkövetett késelős merényletkísérletbe.

Egyébként Novák Katalin köztársasági elnök a múlt héten Brazíliában járt, a dél-amerikai ország elnökével való találkozása után pedig kijelentette, hogy „Bolsonaro elnök úrral mi a béke követei vagyunk”.