Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az aszályalap 24-szeresét költi a kormány a Vodafone felvásárlására

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miközben a magyar állam jelentős költségvetési hiánnyal küzd, a kormány úgy döntött, hogy a válság közepén 715 milliárd forintért bevásárolja magát a Vodafone Magyarország Zrt.-be. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető.

A Mészáros Lőrincz egykori érdekeltségébe tartozó,  NER tulajdonban lévő – névleg Jászai Gellért irányítása alatt álló –  állami megrendelésekkel kitömött 4IG Nyrt. megvásárolná a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékát – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján a cég.

A Magyar Állam pedig egyúttal 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban, mindezt pedig az adófizetők pénzéből fogja kicsengetni.

A közlemény szerint Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között. A miniszter úgy értékeli, hogy a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését.

A Portfolio szerint a Vodafone Magyarország Zrt. felvásárlása 715 milliárd forintban kerülne – vagyis NER-cég és a magyar államnak külön külön 350-360 milliárd forintos forrást kell találnia.

Kele János, a Momentum elnökségi tagja a Facebookon arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vodafone felvásárlására  24-szer annyi pénzt fordít a kormány, mint amit az aszálykárok enyhítésére különített el (12,5 milliárd forint) . A politikus hozzátette, a beruházásra elkölteni tervezett 350-360 milliárd a kata szigorításából beszedni kívánt adó 4-szeresét is jelentheti. Gulyás Gergely egy júliusi kormányinfón kijelentette, a katatörvény módosításával 50-300 milliárdig lehet  pluszbevétele az államkasszának, bár szerinte a módosításnál „költségvetési vonatkozás nem volt szempont”.

A Nagy Márton közleményében hozzátette, „az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, egyben kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújtson a közel 4 millió lakossági és vállalati ügyfelének”.

A versenyképesség már csak azért is kérdéses, mert az idei államháztartás hiánya már első hét hónapban 2600 milliárd forintra rúgott ami az egész évre tervezett összeg 84 százaléka. A Népszava szerint pedig az energiaválság miatt az államnak több mint ezer milliárdos extrakiadása lesz.

A 444 felhívta a figyelmet, az állam korábban 2012-ben sikertelenül próbálkozott saját mobilszolgáltató létrehozásával, de végül a bíróság úgy ítélte meg, hogy az MPVI Mobil Zrt. jogszerűtlenül szerezte meg a frakvenciáját. Az állami mobilszolgáltató pályázata ellen akkor a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone nyújtott be keresetet. Az MPVI Mobil végül meg is szűnt 2013 végén. Később viszont felmerült, hogy inkább a Telenort vagy a Vodafone-t kellene felvásárolni. 2018 elején voltak olyan hírek, miszerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport vételi ajánlatot tett a Telenor magyarországi operációira.  2019-ben az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Tavaly augusztusban pedig a 4iG a 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában, amit Orbán Viktor közérdekből nemzetstratégiai jelentőségnek minősített.

A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítása, a végleges adásvételi szerződés aláírása és a szükséges hatósági eljárások után, 2022 végéig zárulhat.

 

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán