Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hitt abban, hogy mindenkinek jár lakhatás, és az ő példája mutatja, hogy ez mennyit számít – Molnár Péterné Valériára emlékezünk

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A Terebesi erdő egykori lakói közül már egyre kevesebben vannak velünk, de Vali keze munkája benne van abban, hogy sokan elhagyhatták kunyhóikat, és életük utolsó évtizedét, évtizedeit méltó körülmények között tölthették el.” Molnár Péterné Valéria aktivistát búcsúztatja Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító tagja.

2022. február 2. Utcáról Lakásba Egyesület! támogatásával lakáshoz jutó hajléktalan pár Budapesten. Fotó: Zagyi Tibor. A képet a Népszava bocsátotta rendelkezésünkre.

Nagyon fájó, hogy egyre több aktivistatársunk nekrológját közöljük. Most Molnár Péterné Valéria emlékét idézem fel, aki nélkül, mondhatnám, hogy az Utcáról Lakásba Egyesület nem lenne olyan, amilyen. De az őszinte verzió az, hogy nélküle az Utcáról Lakásba! Egyesület nem is lenne.

2012 elején ismertük meg őt, agilis, kedves, derűs asszonyt, egy érdekvédelmi ügyben, még A Város Mindenkié aktivistáiként. Sokat dolgozott egy maroknyi ember sorsáért, és sikerült meg is változtatnia azokat.

Köztük a sajátját:

Valika hajléktalanként élt párjával, Albival a kőbányai Terebesi erdőben, több mint egy évtizeden keresztül.

Molnár Péterné Valéria (kép: Utcáról Lakásba Egyesület)

Kitartó munkájának, és a Város Mindenkié csoport érdekvédő munkájának eredményeként lakáshoz jutott Kőbányán, ahol haláláig bérlőként élt, lakbért fizetett, és visszatérhetett a társadalomba. Más, volt kunyhósokkal együtt számos helyen osztották meg történetüket, hogy ezzel segíthessenek másoknak.

Abban hitt, hogy mindenkinek jár egy méltó lakhatás, és saját példájával mutatta meg, hogy ez mennyit számít.

Molnár Péterné Valéria (kép: Utcáról Lakásba Egyesület)

2013-ban még a Város Mindenkié részeként működött az a kőbányai érdekvédői tevékenység, amelynek eredményeként Vali nemcsak lakást kapott, de az ő történetükkel elinduló Utcáról Lakásba! Egyesület alapító tagjává is válhatott. Közös történetünk egy szeletét mutatja be az Index 2013-as videója, amelyben már Vali és párja otthonának felújításán dolgozhatunk.

 

Ennek az otthonnak az érdekében Vali maga szólalt fel az Önkormányzatban, nemcsak saját magát, de kunyhós társait is képviselve. Költözésekor úttörő munkáját Kőbánya alpolgármestere, Weeber Tibor is elismerte.

Rettentően fáj leírni, hogy ezek közül az emberek közül már egyre kevesebben vannak velünk, de Vali keze munkája benne van abban, hogy sokan elhagyhatták kunyhóikat, és életük utolsó évtizedét méltó körülmények között tölthették, vagy tölthetik el. Mi pedig, az Utcáról Lakásba! Egyesület tagsága és dolgozói azon vagyunk, hogy hogy ez az örökség minél tovább fennmaradjon.

Molnár Péterné Valéria (kép: Utcáról Lakásba Egyesület)

Vali volt az első bérlőnk, idén pedig beköltözik a századik is, sem a munkája, sem a példája nem volt hiábavaló.

Emlékezzünk Valira és idézzük fel a bérlakásba költözésének történetét, amely egyben az Utcáról Lakásba! Egyesület megalakulásának története is. Köszönjük, Vali, hogy együtt indulhattunk el ezen a nehéz úton.

Molnár Péterné Valéria (kép: Utcáról Lakásba Egyesület)

Az első képet leszámítva, a fotókon Vali és párja, Albi beköltözésének csaknem tíz évvel ezelőtti pillanatai vannak megörökítve. A fotók Kallos Bea munkái.

Címlapkép: Utcáról Lakásba Egyesület