Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy finomított a kormány a tűzifarendeleten, hogy attól az erdők nem lettek nagyobb biztonságban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pontosító alkalmazási szabályokat adott ki utasítást Nagy István agrárminiszter arról, hogy hogyan lehet végrehajtani azt az augusztus eleji kormányrendeletet, amely a megnövekedett tűzifaigények kiszolgálása érdekében jelentőset lazított az erdőirtás szabályain – vette észre a Telex.

Az új utasítás azt mondja ki, hogy az állam tulajdonában levő védett vagy Natura 2000-es erdőkben elviekben tilos a tarvágás.

A dokumentum egész pontosan így fogalmaz „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben”nem végezhető tarvágás.

Ennek azért lenne nagy jelentősége, mert az augusztus eleji kormányrendelet kihirdetésével úgy tűnt, hogy lehetővé vált a tarvágás valamennyi védett erdőnkben: nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeken is.

A 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szerint

  • tarvágás fent részletezett engedélyezésén kívül
  • megengedetté vált a fakitermelés védett élőlények kíméletét szolgáló időszakban;
  • megszűnt az őshonos fák újratelepítésének követelménye védett területen;
  • nem kell kivárni a tölgy- és bükkerdők erdőterv szerinti vágáskorát, akár húsz évvel korábban is sor kerülhet erre;
  • korlátozás nélkül lehet faanyagszállításra szolgáló utakat vágni az erdőben.

A pontosító szabályok éppen olyan – államilag, illetve EU-s szinten védett (Natura 2000-es) – területekre térnek ki, amelyek esetében természetvédők külön szorgalmazták, hogy jogszabályi garanciák mellett kerüljenek ki az eredeti rendelet hatálya alól.

A mostani miniszteri utasítás kitér arra is, hogy a megnövekedett tűzifakeresleti igényt elsősorban akác főfajú átmeneti erdővel vagy kultúrerdővel kell teljesíteni, és „a kormányrendeletben a vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki”.

Az erdőirtási szabályok lazítása meglehetősen nagy tiltakozást váltott ki: pénteken több mint ötezren vettek részt az LMP Kossuth téri tüntetésén, és holnap is jelentős részvétel várható a számos zöld civil szervzet által meghirdetett Széchenyi téri demontráción is.

Kérdéses azonban, hogy tényleg részleges visszavonulót fújt-e a kormány. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma kiadott miniszteri utasítás jogi hierarchia szempontjából aligha írja felül a magasabb rendű jogszabályt, a korábban kiadott kormányrendeletet.

„A gond csak az, hogy a favágó állampolgárnak a kormányrendeletet kell betartania, a miniszteri utasítást legfeljebb a főosztályvezetőn lehet számonkérni”

-írja az LMP volt társelnöke.

Néhány perccel később Schiffer egy újabb bejegyzést is közzétett, amelyben arra mutat rá, hogy a kormányközeli Origo portál azt hangsúlyozza, hogy „az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasítás egyértelműen cáfolja a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket.”

Nagy István agrárminiszter friss Facebook-posztja is ezt a narratívát erősíti:

„Miniszteri utasításban cáfoljuk a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket!”

– írja a tárcavezető.

A WWF természetvédő szervezet szerint ugyan úgy tűnik, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám az utasítással így van van egy-két probléma.

Előrelépést jelent a WWF szerint az agrárminiszter Magyar Közlönyben megjelent friss utasítása, ami, mint beszámoltunk róla, több ponton is finomítja a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője Schiffer Andráshoz hasonlóan úgy vélekedett a Telexnek , hogy a ma kiadott dokumentum alapvető baja, hogy egy miniszteri utasítás (ez a friss agrárminiszteri utasítás) nem ír felül egy kormányrendeletet (azaz a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet). Továbbá ha el is fogadjuk, hogy az utasítás érvényes és be lesz tartva, akkor sem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra (a hazai erdőterület 60 százaléka állami). Nem vonatkozik például a vízművekre sem, ami jelentős természetvédelmi területeket, erdőket kezel a Duna mentén. Azaz a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg – nyilatkozta a szakértő a Telexnek.

(Telex, Mérce)

Címlapkép: Dián Ákos