Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az erdészetek ígéretei helyett garanciákat várnak a környezetvédő szervezetek a tarvágások ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Agrárminisztérium képviselői az erdők tarvágását lehetővé tévő rendelet szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé. Eközben a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak, az LMP erdőköröket, a Greenpeace pedig civil tüntetést szervez.

Intenzív kommunikációba lendült az agrárminisztérium, látva a tűzifarendelettel kapcsolatos széleskörű társadalmi felháborodást, melyekben garantálják, hogy itt bizony nem lesz erdőirtás, melyek nagyrészéről már mi is beszámoltunk. Ezek fényében azonban végképp nem érthető, hogy miért volt szükség egy olyan jogszabályra, amely az energiaválságra hivatkozva kétséget kizáróan lehetőséget nyit a magas természeti értéket képviselő védett erdők tarvágására, a vegetációs időszakon belüli favágásra, csökkenti a tölgy- és bükkerdők vágásérettségi korát, valamint felfüggeszti az idegenhonos erdők átalakítási kötelezettségét a védett területeken. Az Agrárminisztérium hivatalos magyarázatai ugyanakkor az ezekkel a passzusokkal kapcsolatos kritikákra érdemben nem reagálnak, ehelyett a jogszabály szövegétől elrugaszkodva azt a benyomást keltik, mintha a rendelet nem is jelentene érdemi változást az erdők hasznosításának vonatkozásában.

„Fénysebességgel terjednek azok a magyarázatok, hogy a tűzifarendelet csak az akác kitermelésére vonatkozik, hogy a vegetációs periódus fellazítása csak pár hétnyi időkedvezményt jelent augusztusban és hogy csak akkor lesz fokozott faanyagtermelés, ha valóban szükség lesz rá. Ezekkel az indoklásokkal csak egyetlen probléma van – a jogszabály szövegszerűen nem ezeket tartalmazza” –

nyilatkozta Dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő Programjának vezetője.

Miközben az Agrárminisztérium nyilatkozatai igyekeznek elvenni a jogszabály élét, egymás után jelennek meg a kritikák politikusok, civilek, de olyan szakmai műhelyek részéről is, mint a Jövő Nemzedékek Szószólója, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont vagy a Magyar Biológiai Társaság. A rendelet ellen emelte fel a szavát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja is. A társadalmi felháborodás mértékét pedig jól mutatja, hogy a hat zöld szervezet által augusztus 10-én indított nyílt levelet több, mint 100 000 magánszemély és mintegy 380 szervezet írta alá, kérve Magyarország miniszterelnökét a rendelet visszavonására. Pénteken pedig több ezren tüntettek a kontrollálatlan fakivágás ellen az Agrárminisztérium épülete előtt.

Az WWF Magyarország közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen most arra kéri a tárcát, hogy kezdeményezze, hogy a védett természeti területek kerüljenek ki a rendelet hatálya alól.

,,Elismerjük, hogy az erdészeti ágazat számos eredményt letett az asztalra történelmének közel 250 éve alatt, és tiszteletben tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek a szakmai elhivatottságról szólnak, valamint arról, hogy az ágazat nem fog élni a most megnyitott fahasználati lehetőségekkel.”

,,Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogszabályoknak éppen az lenne a szerepük, hogy pontos és mindenki számára egyformán érthető kereteket határozzanak meg, és ne hagyjanak nyitva olyan lehetőségeket, amelyek az egyéni döntésekre bízzák a természetvédelmi szempontok érvényesítését.”

,,Külön problémát jelent, hogy a magánerdőgazdálkodásban milyen formában fog érvényesülni ez az elvi önkorlátozás. Látva, hogy a tűzifarendelettel kapcsolatos magyarázatok hogyan távolodnak a jogszabály szövegétől, kérjük Miniszterelnök urat, hogy intézkedjen annak visszavonásáról, és a szabályozás újragondolását ezúttal az érintett ágazatok és szakmai szervezetek bevonásával készítsék elő” – zárta a közleményt Dr. Gálhidy László.

A mai napon a Pilisi Parkerdő is állásfoglalást adott ki a tűzifarendelettel kapcsolatban, amelyben biztosították a lakosságot, hogy céljuk továbbra is a fenntartható erdőgazdálkodás. „Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a kormányrendelet, amely egyébként nem utasításokat, hanem csak energiavészhelyzetben alkalmazható lehetőségeket tartalmaz, nem változtatja meg a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási gyakorlatát.Tevékenységünk célja továbbra is a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás.”

Kihangsúlyozták, hogy Magyarországon évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokkal rendelkeznek.

,,Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatóak, így tudunk több faanyagot szükség esetére elérhetővé tenni úgy, hogy magát az erdőt, mint Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük”

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke arról számolt be Facebook oldalán, hogy a párt erdőköröket szervez, amelyekbe civileket és magánembereket várnak, hogy tiltakozzanak a korlátlan vagy illegális fakivágás ellen. Az LMP szervezte a pénteki több ezer fős kiállást is az Agrárminisztérium elé, ahol Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője még azt mondta, élőláncot fognak vonni minden kivágandó erdő köré.

Közben a Greenpeace Magyarország szerdára újabb tüntetést szervez a tűzifarendelet ellen, ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez.

,,A klímaválság kellős közepén, az ökológiai összeomlás küszöbén mindenki tudja: ha bármilyen indokkal kivágják erdeinket, akkor a saját életfeltételeink kerülnek veszélybe” -írják közleményükben.

A szerdai eseményen beszédet mond többek között Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse, Bojár Iván András a 10 millió Fa Alapítvány vezetője, valamint felszólal Döbrösi Laura színésznő a Jane Goodall Intézet nevében. Az eseményen fellép noÁr, Infragandhi és Buzás Bence zenészek.