Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 40 ezer ember jelzett vissza az LMP pénteki tüntetésére a magyarországi erdők kivágása ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának frakcióvezetője tartott ma sajtótájékoztatót az Agrárminisztérium előtt. Ungár Péter bejelentette, hogy az LMP felkészült arra, hogy minden jogi és egyéb úton megakadályozza „Magyarország erdővagyonának ellopását”. A párt péntekre tüntetést jelentett be a Kossuth térre.

Előző hét csütörtökön jelent meg kormányrendelet a fakitermelés szabályainak könnyítéséről. A rendelet a szakértők szerint nem csak súlyos természeti károkat okozhat, de az energiaválságot sem enyhítheti. Ungár Péter ma a sajtótájékoztatón rámutatott: habár a kormány az energiaválsággal magyarázza a fakitermelés megkönnyítését, valójában nincs energetikai érv Magyarország erdeinek kivágás mellett, ugyanis az idén kivágott fának nincs valódi tüzelő-értéke. Ezzel egyetértve korábban többek között Harmat Ádám, a WWF  Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője is úgy nyilatkozott:

„A frissen vágott fát nem is szabadna tűzifának hívni, mivel a hatékony égéshez 20 százalék nedvességtartalma kellene legyen a fának, amit 1-2 év szárítással lehet csak elérni.”

Ungár szerint az agrárminisztérium semmilyen szakmai érvet nem tudott felhozni az intézkedés mellett a civil szervezetek tiltakozására kiadott közleményükben. Nagy István agrárminiszter a kormány álláspontjával egybevágóan azt írja a közleményben, hogy az energia-vészhelyzet indokolta a rendelkezést, de a minisztérium továbbra is elkötelezett „az erdőkkel való gazdálkodás hosszú távú fenntarthatósága” mellett.

„Nincs olyan érv, amit miatt tönkre lehet tenni Magyarország természeti kincseit és erdőit. Ha kivágják azt erdőket az azt jelenti, hogy az aszálykár sokkal nagyobb probléma lesz, tönkremegy Magyarország élővilága és nemhogy 2050-re, hanem 2100-ra sem lesz Magyarország klímasemleges.”

– nyilatkozta ezzel szemben Ungár Péter. Az LMP frakcióvezetője arra kért mindenkit, hogy segítsenek megmenteni Magyarország erdeit, pénteken fél hatkor minél többen jöjjenek el az LMP tüntetésére. Az eseményre eddig 44 ezren jeleztek vissza. A budapesti tüntetéssel egy időben aznap Szolnokon is lesz demonstráció.

Az LMP egyéb módokon is harcolna a rendelet életbe lépése ellen, erről még a frakcióvezető ígérete szerint a héten kommunikál a párt. A párt petíciót is indított, valamint tegnap az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet miatt. 2017-ben, az erdőtörvény átírásakor civil szervezetek lépték meg ugyanezt, és végül sikerrel jártak, igaz csak 2020-ban semmisítette meg az Alkotmánybíróság az akkori jogszabályt.

Címlapkép: Mérce - BERNÁTH LACKÓ