Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK egyszerre lakoltat ki, követeli a kilakoltatások leállítását, és állít valótlanságokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, a DK-s Cserdiné Németh Angéla által vezetett XV. kerület brutálisan, elhelyezés nélkül kilakoltatott egy mélyszegénységben élő, egyedülálló anyát és az általa nevelt gyermeket, annak ellenére, hogy az érintett – jószívű felajánlásoknak köszönhetően – egy összegben tudta volna visszafizetni minden tartozását. Tette ezt annak ellenére, hogy a kerületi önkormányzat törvénybe foglalt kötelező feladata lenne a hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítása.

A Mérce kérdésére, hogy kívánnak-e vizsgálatot indítani a DK elnökségi tagja, Cserdiné ellen, és mennyiben egyeztethető össze a párt szociálpolitikai nézeteivel a XV. kerületi kilakoltatás, a Demokratikus Koalíció hetek óta nem kíván válaszolni.

Miután Kálmán Olga egy összellenzéki sajtótájékoztatón hátat fordított kérdésünknek, a párt két tagját is kérdezték az ATV-n a kilakoltatással kapcsolatban.


Se Varju László, se Gy. Németh Erzsébet nem beszélt belső vizsgálatról, viszont mindketten megvédték a Cserdiné által jegyzett kilakoltatást, utóbbi ráadásul egyazon válaszadás keretében, minden keresztkérdés nélkül bonyolódott komoly ellentmondásba:

Gy. Németh szerint a magyar kormánynak igenis meg kellett volna hosszabbítania a kilakoltatási moratóriumot a veszélyhelyzet elmúltával, ugyanakkor helyesnek és szükségesnek tartja a XV. kerületi család kilakoltatását.

Gy. Németh kijelentette, hogy „abszolút azonosulni tud” Cserdiné döntésével, és „anélkül, hogy a konkrét részletekbe belement volna”, hárította a felelősséget az üggyel kapcsolatban, így elmondta a már ismert állításokat, miszerint „a család nem jelezte, hogy a továbbiakban fog-e tudni, és akar-e fizetni”, illetve Cserdiné „mindent elkövetett azért, hogy ennek a családnak a sorsa rendeződjön”.

Ehhez képest a Mérce rendelkezésére álló dokumentumok és a Város Mindenkié csoport tagjainak egybehangzó állítása szerint (amiről vagy nem tájékoztatta Cserdiné párttársát, vagy Gy. Németh szánt szándékkal állít valótlanságokat) az, hogy

  • az érintett család még a kilakoltatást megelőző napon is órákon keresztül dolgozott az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársával egy kikezdhetetlen hátralékrendezési terv összeállításán, ennek végrehajtása nem a család, hanem a polgármester együtt nem működésén bukott el.
  • A Város Mindenkié csoport folyamatosan, minden rendelkezésre álló csatornán, az utolsó pillanatig kereste a megoldást, az édesanya az AVM segítségével az előző nap támasztott feltételeket teljesítette, a polgármester más indokot talált a kilakoltatás végrehajtására.
  • A fővárosi önkormányzati forrásokból működő Hálózat Alapítvány krízistámogatásának a megítélésével (tehát a család fennálló fizetési hátralékainak gyakorlatilag teljes rendezésével) kapcsolatban az AVM még a kilakoltatást megelőzően megküldte a polgármesternek az Alapítvány támogatási nyilatkozatát. A támogatáshoz való hozzáféréshez azonban a kilakoltatás leállítására, és egy legalább egy évre szóló határozott idejű bérleti szerződés megkötésére lett volna szükség, amire nem a kilakoltatott család, hanem Cserdiné Németh Angéla együttműködésének a hiánya miatt nem került sor.
  • Az önkormányzat idén januárban felajánlott egy 25 négyzetméteres (!) bérleményt cserelakásként, amit a család el is fogadott, majd ezek után mégsem kapták meg.

Mindezek tükrében a Mérce továbbra is szeretné megtudni, hogy lesz-e bármilyen konkrét következménye Cserdiné Németh Angéla döntésének pártján, a Demokratikus Koalíción belül. Már csak azért is, mert a párt programjában elismeri, hogy „ma Magyarországon a szegénység, a szociális biztonság hiánya jelenti az egyik legsúlyosabb társadalmi problémát.”

Kérdésünkre továbbra is várjuk a választ a Demokratikus Koalíciótól, hogy lehetőséget biztosítsunk a pártnak a helyzet tisztázására.

Címlapkép: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce