Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben tombol a válság, az állam 800 milliárdot kaszált az infláción

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Átlátszó.hu elemzése szerint a Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, ráadásul úgy, hogy a megemelt rezsi 27 százalékos áfája még nem is látszik a számokban.

Az viszont biztos, hogy közel 800 milliárd forinttal több lett az állam ÁFA-bevétele 2022 első félévében, mint az előző év azonos időszakában.

Az Átlátszó rámutat, a Magyar Államkincstár adatai szerint 2022 első félévében az előző év azonos időszakához képest 764 milliárd forinttal több ÁFA folyt be a költségvetésbe. Miközben drasztikusan nőnek az élelmiszerárak, a fizetések nem emelkednek. Ez azt jelenti, hogy az átlagember a bérének eddig mondjuk 20%-át költötte élelmiszerre, most viszont a fizetése 30%-át költi ételre.

A többlet a választás előtt kiosztott SZJA-visszatérítésnél 100 milliárd forinttal magasabb összeg. A tavaly beígért visszatérítést akkor még 550-580 milliárd forintos kiadásnak gondolták, ám 2022 márciusában Varga Mihály pénzügyminiszter már arról beszélt, hogy „az eddig kifizetett összeg már a 650 milliárd forintot közelíti.”A K&H biztos jövő felméréséből, amit az SZJA-visszatérítés kapcsán készítettek kiderült, hogy az érintett családok 33%-a azt a közel 600 ezer forintot, amely a visszatérítés után náluk maradt a mindennapos kiadások finanszírozására költötték.

A mostani adatokból viszont úgy tűnik, hogy az SZJA-visszatérítés az elszabaduló árak miatt már az év első hat hónapjában visszavándorolt a családoktól a költségvetésbe.

A kormány a sorozatos megszorításait a háborúval kívánja igazolni, közben pedig még a válság közepén is 800 milliárddal több marad az államkasszában mint tavaly, amikor az euró árfolyama még 400 forint alatt volt. A kormány szerint a rezsicsökkentés csökkentése csupán a lakosság negyedét fogja érinteni, ám a Publicus Intézet felmérésének válaszadói több mint fele, 57 százaléka mégis arra számít, hogy „nagyon súlyosan fogja érinteni” a rezsiemelés. 47 százalék felelte azt, hogy nehézséget fog okozni a rezsiszámla kifizetése. A létbizonytalanságot növeli az inflációs válság és a kata részleges eltörlése. A Publicus Intézet által megkérdezettek 44 százalékos inflációt érzékelnek és 30 százalékuk aggódik a megélhetése miatt. A felmérésben résztvevő katások 12 százaléka más országba szeretne költözni és 28 százalékuk még nem tudja, mihez kezdjen. A klímaváltozás okozta aszály miatt a gabonatermés is rendkívül alacsony volt idén hazánkban, így akár a kenyér is drágulhat 30-40%-al.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor