Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Polgári engedelmességi” mozgalommal mutatná meg a Pedagógusok Szakszervezete, mekkora a baj az oktatásban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Új tiltakozási formával próbálkozik a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a szeptemberi tanévkezdéstől: a tanárok szigorúan csak annyit dolgoznának, amennyit a szerződésük előír, hogy az oktatási kormányzat is lássa, mennyire kevesen vannak és mennyire túlterheltek – erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában kedden reggel. 

A szakszervezeti vezető szerint a „polgári engedelmességi mozgalom” abból állna, hogy betű szerint betartják a jogszabályokat, a kormányzat pedig éppen ebből jönne rá, hogy a pedagógusok mennyivel többet dolgoznak, mint heti negyven óra, és mennyivel többet tesznek, mint amit egyébként a munkaköri leírásuk tartalmaz.

„Ha letelt a 40 óra az adott héten, onnantól kezdve a kolléga azt mondja, hogy a további munkavégzést kapja meg írásban munkáltatói felszólításnak, és többletmunkaként azonnal fizessék is ki neki. Ha nem, akkor egész egyszerűen nem csinálja. Ekkor sincs munkamegtagadás, hiszen az ő szerződése 40 órás munkahétről szól. Na, ezt fogjuk mondani, hogy itt állj, és innentől kezdve csak azt fogjuk elvégezni, ami a jogszabályi feladat. Elég hamar észre fogják venni, hogy súlyos problémák vannak a rendszerben” – összegezte Gosztonyi Gábor.

Minderre azért van szükség, mert Gosztonyi szerint egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, így speciális módon kell, hogy jelezzék nehézségeiket. de mint mondta, meg fogják találni a módját, annak, hogy mindenki számára világos üzenetet fogalmazzanak meg arról, hogy nagy baj van. Hangsúlyozta:a sztrájkot sem adják fel, a jogászaik keresik azokat a kiskapukat, amit még esetleg hagytak a jogszabályok. A következő sztrájktárgyalás a kormánnyal augusztus 10-én lesz. 

Gosztonyi a tavasszal több közoktatási intézményben is látott polgári enegedetlenségről azt mondta: annak alkalmazása tudatos, egyéni döntés kérdése, így a szakszervezeteknek hivatalosan nincsen hozzá köze – hiszen akkor törvényt sértenének –, ugyanakkor ha az ilyen típusú ellenállás ősszeis folytatódni fog, azt szerinte  maximálisan meg lehet érteni, mert mindenfajta segélykiáltás süket fülekre talál a kormány oldaláról. 

Az oktatás el fog indulni, kérdés, hogy milyen lesz

A PSZ alalnöke arról is beszélt, hogy a pedagógushiány milyen hatással lesz a tanévkezdésre. Szerinte ahhoz nem fér kétség, hogy el fog indulni az oktatás, mert annyian minden iskolában vannak, hogy minden osztályban legalább egy végzett tanító fog tudni dolgozni. Az már más kérdés, hogy a jogszabályban meghatározott a tanító pár másik tagja ki lesz: egy pedagógiai asszisztens, vagy valaki, „aki beesett az utcáról, és éppen nem volt állása” – tette hozzá Gosztonyi. Az óvodákban már nagyobb a probléma, mert a csoportok számánál is kevesebb a pedagógusok száma, ezért a PSZ alelnöke szerint lehet, hogy csoportösszevonások várhatók. 

Gosztonyi szerint az egészségügyhöz hasonlóan az oktatás is egy akkora rendszer, amely a „tehetetlenségi erő” miatt egy darabig „görög magától” továbbra is akár pedagógusok nélkül is. „Beküldhetnek bárki felnőttet órára a gyerekre felügyelni, hogy aztán az intézmények falai között ténylegesen lesz-e nevelés vagy oktatás, és ha lesz, az miylen minőségű, az már ak ormányzat számára egy harmincadrangú kérdés” – mondta keserűen. 

Ugyanennél a tehetetlenségi erőnél fogva a hiányzó pedagógusok pótlása sem fog egyik napról a másikra menni: „Nem úgy megy, hogy csettintünk egyet, és akkor megjelenik húsz-harmincezer pedagógus, ezt kőkeményen elő kellene készíteni, ehhez az előkészítéshez  minimum 45 százalékos azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A másik pedagógusszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezete a múlt héten Orbán Viktornak írt levelet azonnali béremelést követelve, miután a fegyveres rendvédelmi dolgozók nemrég fizetésemelésben részesültek.

Nagy katasztrófa jön

A múlt héten közzétett felsőoktatási felvételi eredményekről Gosztonyi azt mondta:

„nagy katasztrófa előtt állunk”, mivel a Felvi.hu adatai alapján csak 6449 diák kezdi meg a tanulmányait  valamelyik tanárképző intézményben.

A PSZ alalnöke szerint ez nagyon kevés, tavaly körülbelül ezerrel volt több, ráadásul néhány éve még tízezer fő fölött volt azok száma, akik ha be nem is feltétlenül fejezték, de legalább elkezdték a pedagógusszakot.

A jelentkezők mostani száma ahhoz is kevés lenne ha minden felvett hallgatói elvégezné a tanulmányait, és mindenki elhelyezkedne a pályán, mert ennél öt év múlva jóval többen fognak nyugdíjba menni, – mondta Gosztonyi Gábor, hozzátéve, hogy a pályaelhagyók – akiknek a száma szintén jelentősen gyarapodott az elmúlt egy évben – szintén tovább növelik a tanárhiányt.  

Címlapkép: Juhász-B. Kincső/Mérce