Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A könyvelői egyesület szerint a Pénzügyminisztériumban már a törvényszöveg sem számít

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) újra közzétette azt az álláspontját, mely szerint a katatörvény jelenlegi szövegezésébe hiba csúszott, mert a törvény alapján nem választható az átalányadózásra való áttérés 2022. szeptember elsejével a katából kiesőknek.

A Pénzügyminisztérium korábban azt reagálta az MKOE észrevételére, hogy  a könyvelők „félreértik” a törvényt. Az egyesület szerint viszont a Pénzügyminisztérium értelmezése „jogellenes” és azt bizonyítja, hogy már a törvényszöveg sem számít nekik.

Az MKOE Facebook-bejegyzése szerint több szakértő is megerősítette az MKOE álláspontját, de nem követeltek változtatást, mert szerintük a Pénzügyminisztérium értelmezése előrébb való, mint a törvény szövege. Az MKOE szerint „ha Magyarország még jogállam, akkor ez nem így van”.

A könyvelői egyesület arra számít, hogy a NAV is fontosabbnak fogja tartani a Pénzügyminisztérium értelmezését a konkrét törvényszövegnél:

„A Pénzügyminisztérium jogellenes értelmezése után vélhetően arra utasítják majd az adóhatóságot, hogy ne a törvény szövegét, hanem az értelmezést kövessék a bejelentési nyomtatványok megszerkesztésekor. A NAV (sajnos) ezt a jogszabálysértő utasítást fogja betartani, akkor is, ha az élesen ütközik a köztisztviselői esküjük szövegével” – fogalmaznak. 

Az MKOE azt kifogásolja, hogy a jogalkotók nem vették figyelembe azt a problémát, amit az „adóév” kifejezés maga után von. A régi katatörvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, de a régi törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést. A módosítás átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba lép, ami az MKOE szerint  „lerontja a régi törvény idevágó passzusát”, és így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

A könyvelői egyesület úgy látja, az átalányadózás visszamenőleges választása előnyös lehet egy nyugdíjasnak és mellékállásúnak, akinek várhatóan 2 millió forint alatt marad az éves bevétele. Az egyesület felé már több nyugdíjas és mellékállású katás is jelezte, hogy élni kívánnak a visszamenőleges átalányadózás választási lehetőségével, ezért arra kérik a Pénzügyminisztériumot, hogy ennek lehetőségét hagyják meg.

Azonban azt is kérik, hogy a többi kieső katás helyzetét is rendezzék törvényileg. Amint írják:

„Az Országgyűlés várhatóan nem fog ülésezni az új KATA törvény hatálybalépéséig. Így az egyetlen jogszerű megoldás egy veszélyhelyzeti kormányrendelet megalkotása lehetne. Ennek az előkészítése a Pénzügyminisztérium feladata.”
Az MKOE-t igazolja, hogy a törvény aláírása előtt Novák Katalin államfő úgy fogalmazott:

„Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.”

Az egyesület azt javasolja a katásoknak, hogy amennyiben nem lesz változás a törvényben, éljenek a a 2022.09.01-vel átalányadózásra való áttérés lehetőségével, még ha jogellenes is. A katatörvény más szakaszait is problémásnak tartják, de azokról egyelőre nem kommunikálnak a nyilvánosságban. Egyúttal jelezték, a Pénzügyminisztérium egyszer sem egyeztetett a legnagyobb számú tagsággal rendelkező könyvelői érdekképviselettel, sőt, évek óta nem válaszol írásos megkereséseikre.

Címlapkép: MTI/Veres Nándor